Odmrznuta navodna imovina Berezovskog

0


Apelacioni sud u Beogradu odmrznuo je imovinu pokojnog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog, koji se prošlog leta ubio u svom domu u Londonu. Odluka srpskog suda je doneta na osnovu nepostojanja dokaza direktne veze Berezovskog i kompanija za koje je ruski tužilac tvrdio da su u njegovom vlasništvu.
Zamenik ruskog državnog tužioca Aleksander Zvjagintsev potvrdio je da je srpski sud odmrznuo imovinu vrednu oko 273 miliona dolara. Imovina je prvobitno zamrznuta 11. jula 2013. godine po zahtevu ruskog tužilaštva. Međutim, istraga nije utvrdila da trag novca u srpskim firmama vodi do nekada najbogatijeg Rusa koji je bio u žestokom sukobu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Podsetimo, rusko tužilaštvo je tvrdilo da je Berezovski vlasnik 79 odsto kompanije Imlek, kao i 100 odsto Knjaza Miloša, te 65 odsto Bambi Banata. Tužilaštvo u Moskvi je navelo da je tajkun vlasnik i 87 procenata Mlekare Subotica i 11 odsto Sekopaka.
Zamenik tužioca Zvjagintsev je ranije rekao da je Berezovski i dalje pod istragom.
– On je bio optužen za čitav niz teških krivičnih dela u privredi i ruska država je rešena da njegovu kriminalom stečenu imovinu vrati pod svoju kontrolu – rekao je zamenik tužioca u Moskvi.
Londonski "Fajnenšel tajms" je pisao o tome da su dugovi Berezovskog narasli toliko da ih čitava njegova imovina ne bi mogla pokriti, te da je samo u Britaniji na ime poreza dugovao 151 milion dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here