EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc se na Tviteru oglasio povodom večerašnje pucnjave u Beču izjavivši da je reč o odvratnom terorističkom napadu.

– Trenutno prolazimo kroz težak period u državi. Želim da zahvalim pripadnicima hitnih službi koji su rizikovali svoje živote, zbog naše bezbednosti. Policija će preduzeti odlučnu akciju protiv onih koji su pripremili napad”, naveo je Kurc.

– Čitava zemlja saoseća sa žrtvama i povređenima – naglasio je Kurc.

On se zahvalio i liderima EU, kao i međunarodnim partnerima da izjavama saučešća i solidarnosti.

Kako bi se policija potpuno koncentrisala na borbu protiv terorizma vlada je odlučila da vojska preuzme zaštitu objekata u Beču od policije, naveo je Kurc.

– Nekoliko osumnjičenih za pripremu napada su u bekstvu, a potraga je u toku – rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer nazivajući napadače “teško naoružanim i opasnim”.

Ističe da je angažvano nekoliko policijskih jedinica i da se traga za teroristima.

– Nismo ograničeni na područje Beča, jer je reč o napadačima u pokretu – naveo je Nehamer za ORF.

Večeras je ispred sinagoge u centru Beča došlo do pucnjave u blizini Švedenplaca, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je kazao da se radi o terorističkom napadu.

Agencija Frans pres javlja da je dvoje mrtvih, od kojih je jedan osumnjičeni za napad. Hospitalizovano je petnaestoro povređenih.

Austrijski Kurir javlja da je poginulo sedam osoba, a Kleine Zeitung da je među mrtvima jedan od napadača.

Policija je potvrdila da je nekoliko osoba bilo naoružano automatskim puškama, da je do pucnjave došlo na šest lokacija.

Portparol Bečke posebne jedinice za spašavanje, Daniel Melher, je rekao da još ne može govoriti o konkretnim brojevima, ali da ima više mrtvih i ranjenih.

Specijalne vojne jedinice su u stanju pripravnosti u, a na ulicama je i federalna vojska koja štiti ambasade i druge zgrade koje bi mogle biti meta napada.

1 COMMENT

  1. Zašto ste pustili smrad u Evropu? Samo da bih dokazali da ste demokrati!! Zbog takvo odvratnog ponašanja glumice Evrope danas nas sve boli glava. To su Angele Merkel Deca i Manuel Makona. 90 tih godina kaznili ste Srbiju a danas od onih Vaših štićenika koje ste štitili i čuvali i čuvate danas vas isti vaši štićenici ubijaju kao zečeve i to kod Vas. Lično se ne radujem ovom zločinu islamističkog terora i najprljavije i pokvarene terorističke akte. Mora Evropa da se složi ne samo zapadna Evropa gde mislite da je civilizacija i velika demokracija već istočna, zapadna, severna i južna evropa da očisti smead i vaši i da ne prelaze u Evropu. Vidite li da u Saudiskoj Arabiji nesme i nema Hrišćanske Crkve. Vidite da nesme ni jedan Hrišćanin u Saudijskoj Arabiji da kaže da je Hrišćanin. A, zašto mi tolerišemo i dokle ta tolerancija za islam. Vidite sami tog Vašeg turčina Erdogana Ejupa šta radi i nazor pomaže islamističke grupacije kao i saudijska arabija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here