EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

“Ruska strana podržaće sve dobrovoljno postignute sporazume između Beograda i Prištine”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

– Sporazume postignute u Vašingtonu između predsednika Srbije i predstavnika Prištine, posmatramo sporazumima postignutim između ovih strana – rekao je Lavrov.

– Pretpostavljamo da je to učinjeno u interesu rešavanja situacije i nemamo razloga da sumnjamo da li srpsko rukovodstvo nastavlja da podržava punu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbedjnosti UN – dodao je on.

Prema njegovim rečima, ruska strana će, kako je više puta govorio predsednik Vladimir Putin, čvrsto podržati Srbiju u koracima koje ona smatra neophodnim u okviru ove rezolucije.

– I podržaćemo svaki sporazum koji je dobrovoljno postignut između Srbije i Kosova – istakao je Lavrov.

Ministar je istakao da će Moskva takođe obratiti pažnju i na to da je po ovom pitanju “već dogovarano 2013. godine uz posredovanje EU”. Lavrov je dodao da “to Brisel ne bi smeo da zaboravi, između Beograda i Prištine postignut je sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština Kosova koji je osiguravao zakonska prava srpskog stanovništva ove pokrajine”.

– Prošlo je sedam godina. Evropska unija je u tom trenutku bila veoma ponosna na takvo dostignuće. Mi smo, takođe, pozdravili ovo dostignuće. Zapravo, to je bio veoma važan korak. U tom pogledu ništa nije učinjeno i sada podsećamo EU na to – naglasio je Lavrov.

Nova runda političkog dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine uz pomoć EU, u kojoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, održana je u ponedeljak u Briselu. Prethodno je srpska delegacija na čelu sa Vučićem boravila u dvodnevnoj poseti SAD, gde je obavila razgovore sa Hotijem, nakon čega su strane potpisale sporazum o ekonomskoj saradnji uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here