Pixabay

Oglasio se najtraženiji ruski haker Mihail Pavlovič Matvejev, za kojim je FBI raspisao poternicu i ponudio 10 miliona dolara za informaciju o njemu.

Matvejev se tereti za niz sajber napada, a u onlajn intervjuu za Teh kranč je rekao da se njegov život nije mnogo promenio zbog poternice FBI.

– Mi smo Rusi, ne bojimo se američke vlade – rekao je Matvejev, napominjući da američke sankcije usmerene prema njemu u stvari predstavljaju garanciju da ga Moskva neće izručiti Vašingtonu.

On je naveo da je spalio svoj pasoš i da neće više putovati van Rusije zbog mogućnosti da bude uhapšen.

Američka vlada je u maju podigla optužnicu protiv Matvejeva zbog učešća u “globalnoj ransomver kampanji” i smatra da je zajedno sa hakerskim bandama Hajv, Lokbit i Babuk izvršio niz sajber napada na američke korporacije i kritičnu infrastrukturu u SAD.

FBI procenjuje da su on i njegovi saučesnici ucenama stekli imetak od oko 200 miliona dolara, ali Matvejev nije potvrdio ovu informaciju.

Prema podacima britanskog Centra za sajber bezbednost, ransomver ili ucenjivački softver je vrsta zlonamernog softvera koji ograničava pristup sistemu i blokira računar.

Ucenjivači od svojih žrtava najčešće traže otkupninu da bi im ponovo pokrenuli kompjuter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here