Ogromna santa leda pluta prema Australiji

0

 

 

 

 

Do odvajanja sante nije došlo zbog klimatskih promena, saopštio je australijski Centar za proučavanje klime i ekosistema na Antarktiku.

Santa, površine 2.800 kvadratnih kilometara, odlomila se pošto je u nju udarila druga velika santa, navode naučnici iz ovog centra, naglašavajući da je reč o prirodnom procesu, uobičajenom za Južni pol.

Santa koja je udarila u Merc je ostatak velike ledene mase površine čak 5.000 kvadratnih kilometara, koja se od antarktičkog leda odlomila još 1987. godine.

 

Australijski istraživači smatraju da ovaj fenomen može uticati na klimatske promene.

 

Australijski glaciolog Nil Jang izjavio je da dve sante plutaju na oko 150 kilometara  udaljenosti od Antarktika i da se kreću duž zapadnog dela obale.

 

 

Ledena masa takve veličine bi mogla da poremeti prirodno cirkulisanje i salinitet vode u okeanu, ne samo u području Antarktika već i na globalnom nivou, pogotovo ako se nasuče i tako postane fizička prepreka za postojeće morske struje i temperaturne promene u moru.

 

Istraživači ističu da je ovo područje važno za stvaranje guste, slanije vode koja je ključni pokretač globalne okeanske cirkulacije.

 

Mora služe kao ogromni izmenjivači toplote, jedan od najvažnijih faktora za stabilnost klime na Zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here