M. Karović
Kosovo i Metohija

Od predstojećeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu, uz posredovanje EU, ne treba očekivati nikakav opipljiv rezultat, već samo nastavak pritiska na Srbiju, ocenio je diplomata Zoran Milivojević.

– Ne treba imati nikakva očekivanja iz dva razloga, prvo što Srbija neće odustati od svojih nacionanih i državnih ciljeva i interesa i što nema razgovora bez Zajednice srpskih opština, ali ne kao teme za razgovor, nego kao pune primene dogovorenog. Drugo, zato što na drugoj strani, a kao drugu stranu vidim i posrednike i Prištinu, jer imaju isti cilj, ne vidim da će odustati od svojih ciiljeva i interesa. Kad je reč o Kurtiju i prištinskoj strani, to je razgovor samo o priznanju, a kada je reč o EU, razgovor o evropskom planu, koji ide u susret priznanju – rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

On zato ne očekuje da će samit u Ohridu, najavljen za vikend, rezultirati bilo kakvim značajnim pomakom, već će biti nastavak prethodnog sastanka održanog u Briselu.

– Neće biti ničeg opipljivog, ali će pritisak da raste, zato što se komplikuju stvari na globalnoj sceni. Još ako Si Đinping ode sad u Moskvu, onda nervoza na Zapadu ima da raste i pristisak na Srbiju u paketu s tim. Evo sad ponovo reaktiviraju i pritisak u vezi sankcija Rusiji – zaključio je Milivojević.

1 COMMENT

  1. Koliko nas samo pritiskaju hahahahahaha. Dosta bre imamo i mi mehanizme da li bi eu bilo ok da se Srbija priblizi EAU i pogotovo Rusiji…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here