EPA/Tolga Bozoglu

Turska i Egipat dogovorili su se da oko 1.000 pacijenata obolelih od raka i drugih povređenih civila kojima je potrebna hitna zdravstvena nega u Gazi bude poslato u Tursku na lečenje, izjavio je danas turski ministar zdravlja Fahretin Koča, dodajući da je u toku rad na planiranju tog poteza.

Koča je rekao da je Ankara spremna da preuzme obolele od raka iz bolnice Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, jedinoj bolnici za lečenje raka u enklavi, koja je prestala da radi nakon što je ove nedelje ostala bez goriva, preneo je Rojters.

On je rekao da je razgovarao juče sa svojim egipatskim kolegom Kaledom Abdelom Gafarom o tom pitanju.

“Naši napori se nastavljaju da skoro 1.000 pacijenata, posebno oboleli od raka koji su se lečili u Tursko-palestinskoj bolnici prijateljstva u Gazi koja je morala da obustavi rad i ranjenim licima o kojima smo prethodno obavešteni i kojima je potrebna hitna nega, budu dovedeni u Egipat preko graničnog prelaza Rafe”, napisao je Koča na platformi X (Tviter).

On je dodao da se planira da oboleli budu prebačeni u Egipat ambulantnim avionima i bolničkim brodovima.

Ujedinjeni Arapski Emirati su u utorak saopštili da planiraju da leče 1.000 palestinske dece iz Gaze, ne navodeći kako će oni napustili enklavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here