Tanjug

Olujno nevreme ponovo je u subotu pogodilo Srbiju, treće za četiri dana, a ovoga puta su najviše stradali zapadni, jugozapadni i istočni delovi zemlje. Nažalost, superćelijska oluja je odnela i tri žrtve, a vanredna situacija je proglašena u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu i Sečnju i delu opštine Požega.

Ledenice lomile krovove

Grad veličine oraha, a ponegde i jajeta, naneo je u centralnoj Srbiji veliku štetu usevima, ali i objektima i vozilima. U Zaječaru je izbio požar, a u Velikom Izvoru blizu tog grada, oluja je oborila dalekovod. U stravičnom nevremenu sa olujnim vetrom i gradom, u više delova zemlje su najviše oštećeni krovovi, ali i automobili na kojima su popucale šoferšajbne, a usevi su skoro uništeni.

U Kraljevu se belelo od ledenica, a u okolnim selima su teško pogođeni zasadi i plastenici, fasade i krovovi kuća, kao i stakla na prozorima. U Čačku i okolini je oluja načinila veliku štetu voćnjacima i povrtnjacima, a najveće štete je načinila zasadima jabuke, breskve i šljive, ali i kukuruza. Slična situacija je u Kruševcu i Trsteniku, gde je oluja najviše pogodila sela na levoj obali Zapadne Morave. U Arilju je grad u razmaku od nekoliko sati, pustošio u dva navrata, a najgore su prošli malinjaci.

Nezapamćeni grad

Uništen rod

Prema Zakonu o obnovi nakon elementarnih nepogoda republika reaguje u situaciji u kojoj ukupna vrednost štete prelazi 10 odsto od budžeta lokalnih samouprava. O štetama koje je napravilo nezapamćeno nevreme u Vojvodini i centralnoj Srbiji za “Vesti” govori poznati poljoprivredni stručnjak Milan Prostran.

– Ovo je ekstremno teška godina za građane Srbije, a posebno poljoprivrednike. Prvo su bile poplave koje su pogodile centralni i južni deo Srbije, a sada oluje u kojima su najviše stradali delovi Vojvodine i Šumadije, Mačva i Pomoravlje.

Prema njegovim rečima hiljade hektara zasađenih sojom, suncokretom i kukuruzom bili su “nadohvat usta”, a onda je u trenu sve nestalo. Stradale su i povrtne kulture poput paprike, paradajza, a od voća su “obrane” jabuke, šljive, kruške i kajsije. Osim toga su, kaže on, pogođeni i stočari, uništene su štale, sena, stočna hrana.

– Sreća je da smo skinuli pšenicu, bar to nije bilo podložno nezapamćenoj oluji – ukazao je naš sagovornik.

Građani koji su pretrpeli štetu treba da prijave lokalnim samoupravama, a Komisija za procenu štete izlazi na teren.

MUP na terenu

Od 19. jula, početka olujnog nevremena, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica imali su 343 intervencije od kojih 254 na uklanjanju oborenih stabala, 24 puta su gasili požare izazvane gromom, a 32 su bile druge intervencije, poput uklanjanja limenih krovova. Od početka nevremena spasena je 31 osoba. Oni nastavljaju da rade na pružanju pomoći građanima u otklanjanju posledica.

Zabelele se ulice

U Nišu je grad veličine oraha za 20 minuta zabeleo ulice, kao i u Aleksincu i Leskovcu. Meštani u selu Rutevac su bili zapanjeni veličinom ledenica nalik grudvama snega, koje su slikali i postavljali na društvene mreže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here