Vesti
Pesnik, vladika i vladar: Spomenik Njegošu u Parku Vila Borgezi u Rimu

U skoro poluvekovnoj aktivnosti, Crnogorsko KUD Njegoš iz Sidneja organizovalo je mnoge aktivnosti, kako na kulturno–umetničkom, tako i na patriotskom podsećanju svojih članova i poštovalaca, predstavljajući bogato kulturno nasleđe zemlje iz koje potiče.

KUD Njegoš je kroz svoje bitisanje predstavljao i mnoga književna dela Petra Petrovića Njegoša, od Državne biblioteke u Sidneju i Parlamenta Novog Južnog Velsa, pa do gradske biblioteke u Liverpulu i mnogih drugih institucija. Takođe, organizovali su mnoge humanitarne akcije s kojih su sredstva uplaćivana onima kojima su bila najpotrebnija.

Iz ovog društva oglasili su se protekle sedmice, povodom 13. novembra, Njegoševog rođendana.

Članovi KUD Njegoš su 1999. donirali novac za bolnicu „Dragiša Mišović“ u Beogradu

„Pored svih naših aktivnosti, sada nam se ukazala prilika da i na ovaj način iskažemo poštovanje prema geniju Njegoš, povodom 210 godina od njegovog rođenja. Ovom prilikom želimo i da iskažemo zadovoljstvo što da je njegov rođendan konačno proglašen državnim praznikom u Crnoj Gori“, navodi se u objavi koju je ispred KUD Njegoš potpisao Slobodan Lazović.

U tekstu se dalje navodi:

„Fenomen Njegoš nastao je kroz proučavanje njegovih dela još za vreme njegovog života. Štampano je oko 150 knjiga i napisano na hiljade tekstova kao potvrda i poseban odnos prema delima Petra Drugog Petrovića Njegoša. O svim velikim misliocima, književnicima, filozofima i državnicima, a on je bio sve to, postoji ogromna literatura.

Crnogorsko Oro na proslavi 500 godina Oktoiha

Kada znamo da je Njegoš rođen u mestu gde nije bilo škola, a kamoli univerziteta, može se reći da je bio samouk. Srećom, imao je bogomdan talenat i dva moćna čoveka oko njega – strica Petra Petrovića Njegoša ili Svetog Petra Cetinjskog, od koga je mogao dosta da nauči, kao i Simu Milutinovića, koji je mnogo znao i imao uticaj na njega.

Za Njegoša se mora reći i da je u Crnoj Gori, kao i u svim zemljama balkanskih Slovena, svojim borbenim delom i originalnom ličnošću obeležio i nadahnuo oslobodilački preporod.

Zbog svega što predstavlja za Crnu Goru i Crnogorce, za svaku pohvalu je odluka crnogorskog parlamenta da izglasa da njegov datum rođenja, 13 novembar, konačno bude proglašen državnim praznikom.“

Zbirka Njegoševih knjiga prevedenih na druge jezike bila je svojevremeno predstavljena u Konzulatu Srbije u Sidneju

Uz poruku, „Srećan ti praznik Njegoševa Crna Goro, Slobodan Lazović je na kraju objave citirao reči profesora filozofije dr Slobodana Tomovića:

„Mi, njegov narod, treba da budemo svesni da dok živimo s Njegošem, znači da živimo s velikim saradnikom. S Njegošem vidimo najudaljenije mesto među zvezdama, gde on večno sija, a bez Njegoša ne vidimo ni sami sebe!“

2 COMMENTS

  1. Његош је био Србин. У тексту нигде не спомињете да је био српски песник, већ пишете: \\\” … Због свега што предстацња за Црну Гору и Црногорце (!?) …

  2. У време када је живео српски песник Његош у Црној Гори били су само Срби! Јосип Броз и његови комунисти су измислили Црногорце, у Јајцу су \”поништили\” Србе тако да их је после Другог светског рата било мањсе од два одсто. За време краља Николе зна се да су у ЦГ живели само Срби, али је било и Срба католика и мухамеданааца.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here