Prva moderna srpska balerina i teoretičarka igre Marija Maga Magazinović (1882 – 1968) je i prva žena koja je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, prva novinarka u dnevnom listu Politika, i prva koreografkinja i baletski pedagog u Srbiji.

Svaki segment delatnosti Mage Magazinović je poseban vid feminističkog iskaza. O njenom mestu u srpskoj kulturi prve polovine 20. veka govore dr Vera Obradović, dr Tatjana Korićanac, balerina Sonja Lapatanov, učenice Mage Magazinović Mirjana Zdravković i Dubravka Maletić, novinar Politike Borko Gvozdenović, dramaturg Slavenka Milovanović. Emisija sadrži i svedočenja Olivere Pantić, sestričine Mage Magazinović i dirigenta Živojina Zdravkovića, koja se čuvaju u Tonskom arhivu Radio Beograda. Koreografske minijature izvodi balerina Sonja Vukićević.

“Danas mi je sedamdeseti rođendan, sedim sama u svojoj sobici gde mi je toplo i tiho i premišljam. Dugačak je to životni put, sedamdeset godina. Šta se tu sve zbivalo oko mene i u meni? Izmenilo se u mojoj zemlji pola tuceta samih vladara, prohujala četiri rata, a ja još trajem.” Ovako je beležila Marija Maga Magazinović 14. oktobra 1951. godine.

Celu polučasovnu emsiju pogledajte na rtsplaneta.rs u  izdvojenim rubrikama Dokumentarnog programa. Jer RTS Planeta nudi uvek nešto dobro.

https://rtsplaneta.rs/video/show/54788/

Ukoliko na svom uređaju nemate instaliranu internet radio i TV platformu RTS Planeta, preuzmite je, registrujete se i birajte svoje sadržaje iz riznice RTS-a.

 

 

 

Na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i četiri radijska kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here