Onlajn studiranje hit u SAD

0

Najmanje jedan od četiri studenata odlučuje se bar za neki onlajn kurs, dok je 2002. godine to bio slučaj sa jednim od 10 studenata.

Onlajn studiranje jako popularno u SAD

Dva miliona studenata uglavnom starijih od 22 godine završe jedan ili dva fakulteta onlajn, dok oni koji redovno studiraju ne završe studije u tom vremenskom periodu.

Predsednik Barak Obama obećao je da će za onlajn kurseve i materijale obezbediti 500 miliona dolara u sklopu obrazovnog plana približavanja fakulteta što većem broju ljudi.

U SAD 29 odsto odraslih ima fakultetsku diplomu, manje nego u većini drugih industrijski razvijenih zemalja. Samo 40 odsto američkih studenata, koji upišu fakultet i završe ga. Između ostalog, tome doprinosi i činjenica da je školovanje veoma skupo.

Džef Konlon, koji rukovodi obrazovnom ustanovom Kaplan, koja ima 59.000 onjaln studenata, smatra da tradicionalni koledži ne mogu da postignu cilj američkog predsednika.

Univerzitet Finiks apsolutni lider u onlajn obrazovanju

 

Lideri u onlajn obrazovanju su Univerzitet Finiks, deo grupe Aplo koji ima 420.700 onjlan studenata i Kaplan gde četvorogodišnje školovanje košta oko 65.000 dolara, dok na bilo kom drugom privatnom fakultetu student za isti program mora da izdvoji više od 150.000 dolara.

"Obama želi da ponovo budemo prvi do 2020. godine. Da bismo to postigli trebalo bi da proizvedemo 63 miliona diplomiranih studenata do tada. Obrazovni sistem je tako postavljen da može da proizvede 16 miliona srvšenih studenata (u tom vremenskom roku)", istakao je Konlon za Rojters.

Pristalice onlajn obrazovanja ističu rezultate nedavno objavljene studije Sekretarijata za obrazovanje, prema kojoj se onlajn materijali bolje prihvataju nego "živa" predavanja u učionici.

Poslodavci jednako priznaju i onlajn diplome i one stečene klasičnim pohađanjem fakulteta, pa čak ističu da studenti koji rade i studiraju preko intereneta imaju veću samodisciplinu i odlučnost da završe fakultet.

Grubo rečeno, oko 4.500 američkih fakulteta ima onlajn programe, a pojedini su toliko popularni da je uprava morala da ograniči broj polaznika. Onlajn školovanje je ušlo i u osnovne i srednje škole, pa se čak milion dece u SAD školuje na taj način, pogotovo ona iz zabačenih oblasti.

Profesor sa Harvarda Klejton Kristensen predviđa da će u budućnosti polovina dece pohađati onlajn škole od predškolskog obrazovanja do srednjih škola.

S druge strane, ima i onih koji se boje da bi to moglo da izazove nastanak potpuno otuđenih generacija, koje umesto da život proživaljavaju sa svojim drugovima, sede sami za kompjuterom simulirajući životne situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here