EPA/Csaba Krizsan

Broj obolelih od koronavirusa u Austriji uskoro bi mogao biti manji od 1.000, pošto je danas pao na 1.027, a to je 42 manje nego juče.

Od pojave epidemije krajem februara do danas 16.000 osoba je bilo pozitivno na testiranju, a od virusa je izlečeno 14.405 osoba.

Trenutno su 234 osobe hospitalizovane, što je devet manje nego juče, a od tog broja 54 osobe su na intenzivnoj nezi, što je smanjenje od jednog pacijenta.

U poslednja 24 sata preminule su dve osobe, tako da se broj umrlih povećao na 626.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da je aktuelna situacija konstantna i stabilna, a da popuštanje mera nije donelo povećanje broja zaraženih.

Ukazao je da u mnogim delovima zemlje nema više novih oboljenja, ali da će virus još dugo da “nas prati”.

– Još nije prošlo, iako je opšte raspoloženje drugačije – upozorio je Anšober.

Rekao je da se trenutno sprovode PCR testovi, a da je planirano da se ubuduće sprovode i ciljani testovi na antitela.

– Uz pomoć tih testova ćemo moći da otkrijemo i neotkrivene zaraze – kazao je Lukas Veseslindtner sa Medicinskog univerziteta u Beču.

Kazao je da će oni biti sprovedeni nezavisno od toga da li neka osoba ima simptome ili ne, a tim će se testovima utvrđivati koliko se brzo virus širio među stanovništvom.

Ukazao je da trenutno postoje dva različita testa na antitela, a da će iskustvo pokazati kako će kombinacija tih testova funkcionisati.

Za sada, upozorio je, nije jasno da li pozitivan test na antitela znači i da postoji dugoročni imunitet na virus.

Anšober je kazao da će testovi pre svega biti korišćeni za naučne studije ili kod donatora krvi, a u daljoj perspektivi i kod medicinskog osoblja.

Virolog iz Insbruka Dorote fon Laer izvestila je o takozvanoj “Išgl studiji”, navodeći da je 20. aprila obavljeno testiranje 1.468 osoba koje su testirane i na antitela.

Studija je utvrdila stepen obolevanja koji je ispod jedan odsto, što je u to vreme bio i stepen zaraze na nivou ostatka Austrije.

Kod 20 odsto testiranih utvrđena su i antitela, dodala je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here