Opasan let iznad ratnih zona

0

Foto: Ilustracija
 

Zahtevima da se odstupi od uobičajenih zona letenja pridružio se i Sindikat transportnih radnika Australije (TNjU), koji traži od Abotove vlade da preinači rute aviona Kvantasa, ali i drugih letelica iz Australije, kako bi se izbegla mesta sukoba.
 

Bezbedne visine

Kvantas navodi da je visina na kojoj njegovi avioni lete iznad Iraka između 38.000 i 41.000 stopa. Kapetan Tobiano ističe da oni dobijaju redovne informacije o bezbednosti.
– Nema ništa što bi upućivalo na rizik za komercijalne avione ako lete na toj visini na kojoj mi letimo iznad Iraka.

Prema rečima njihovog nacionalnog sekretara Tonija Šeldona, putnici imaju pravo da znaju ako njihov avion leti iznad ratnih zona.

– Avioprevoznicima je ostavljeno da donesu odluku bacanjem kocke. Mnogi ljudi već su izgubili živote zato što su oni pretpostavili rizik troškovima. I to je činjenica zbog koje se može dogoditi da još više Australijanaca pogine – kazao je Šeldon.

Kvantas inače na putu između Dubaija i Londona dva puta dnevno leto iznad Iraka. Drugi komercijalni avioprevoznici, uključujući Etihad i Britiš Ervejz i dalje lete preko Iraka.

Šeldon navodi da Federalna vlada ima ovlašćenja da donese zakon koji bi od australijskih prevoznika zahtevao da izbegavaju zaraćena područja kao što je Irak.

.

Međutim, šef pilota Kvantasa, kapetan Dik Tobiano brani ponašanje aviokompanije.
– Nikada ne bismo leteli iznad nekog područja, ukoliko nije bezbedno. Eto zašto mi više ne letimo iznad Sirije ili Ukrajine. Kvantasu je bezbednost uvek najvažnija.

Emirati su, međutim, već objavili nameru da prestanu da lete preko Iraka, vodeći računa o pretnji od raketnog napada. Šeldon veruje da bi morao da postoji zakon koji bi sprečavao letove iznad zaraćenih zona. U subotu, Kvantas je saopštio da će zaobilaziti teritoriju Iraka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here