pixabay.com

Retki su ljudi koji dan ne započinju kafom ili bar popiju šoljicu tokom dana, s raznim dodacima ili bez ičega. Ipak, ako uzimate određene lekove, važno je obratiti pažnju.

Stručnjaci su dugo upozoravali da određeni lekovi, kao što su tablete za refluks kiseline, poremećaj pažnje i hiperaktivnost, za srčanu insuficijenciju i hipertenziju, kao i za štitastu žlezdu, mogu negativno da utiču na kafu, piše Health Digest.

Prema studiji objavljenoj u BioMed Research International, kofein može da ometa apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje različitih lekova. Određeni lekovi protiv prehlade ili alergije takođe mogu negativno da reaguju na kofein.

Ubitačna kombinacija kofeina i lekova

Neki lekovi za prehladu i alergije, kao što su dekongestivi, sadrže stimulanse koji vas drže budnim. Kombinacija sa kafom može izazvati nemir i otežati spavanje, a neke od njih mogu pogoršati neželjene efekte kao što su nemir, drhtavica i ubrzan rad srca.

Pored toga, određeni antihistaminici koji se uzimaju za ublažavanje simptoma alergije takođe mogu negativno da reaguju kada se konzumiraju sa kofeinom. Neželjeni efekti leka, kao što su nemir i nesanica, mogu se pogoršati kod nekih ljudi. Čak i lekove protiv bolova koji sadrže kofein ne treba uzimati sa lekovima protiv prehlade.

Nije svaki lek opasan

Važno je napomenuti da ne sadrže svi lekovi protiv prehlade i alergije stimulanse koji bi potencijalno mogli biti problematični kada se kombinuju sa kafom. Da biste bili sigurni, proverite sa svojim lekarom koje lekove protiv prehlade i alergije je bezbedno uzimati uz kafu i, ako ne, na kojoj udaljenosti treba da ih uzimate.

Oprezno s kafom i tokom prehlade

Kada ste prehlađeni, trebalo bi da razmislite da pijete kafu u umerenim količinama jer previše ovog napitka može imati diuretički efekat, a dehidracija je poslednja stvar koju želite kada pokušavate da se izborite sa infekcijom ili virusom. Ako vam prehlada ili grip izazivaju gastrointestinalne tegobe, svakako treba dvaput razmisliti o ispijanju kafe, posebno ako su vam creva osetljiva na kofein.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here