EPA/Olivier Hoslet
Viktor Orban

Mađarska nikada nije podržavala sankcije Evropske unije protiv Rusije koje bi protivurečile našim nacionalnim interesima, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu francuskom listu “Poan”.

Na pitanje novinara zašto on sankcije protiv Rusije naziva glupim, iako je podržao svaki paket sankcija koje je EU usvojila, Orban je odgovorio da nije bio za sankcije, kao i da nije uvek mogao da iskoristi pravo veta, već je morao da pronađe pravilan balans.

– Protiv sam onih odluka i sankcija koje su u suprotnosti sa fundamentalnim interesima Mađarske, kao na primer, u energetici. Takve sankcije ne dolaze u obzir – pojasnio je Orban.

Prema njegovim ocenama, u istoriji Evrope je teško naći jedan primer kada su sankcije zaista dovele do željenih rezultata. S jedne strane, u situaciji sa Rusijom postoji problem u realizaciji sankcija koja je toliko loša da više strada EU nego Rusija.

S druge strane, istakao je Orban, EU je po pitanju sankcija protiv Rusije “prevarena”, jer uprkos uvođenju sankcija protiv Moskve, Amerikanci udvostručuju kupovinu nuklearnog goriva.

– Dok mi govorimo o sankcijama, drugi, među kojima su SAD, izbegavaju sankcije i dobro posluju – zaključio je mađarski premijer.

Izjavio je da Rusija pripada novoj civilizaciji, ali da to nije razlog da se sa njom ne sarađuje.

– Istorijski, politički, geografski i tradicionalno je to druga zemlja. Pitanje je da li su naše razlike povod da se sa njom ne sarađuje. Moj odgovor je – nije – istakao je on.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj izjavio je 28. novembra da će 12. paket antiruskih sankcija biti odobren na poslednjoj sednici ministara spoljnih poslova 27 država koja će se održati 11. decembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here