EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski premijer Viktor Orban

U EU više nema podela na stare i nove članice, već se ona danas deli na države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države srednje Evrope koje te procese kontrolišu, stabilne su, imaju nizak nivo duga i visoke najave rasta, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsedava Evropskom unijom, a da njenu vladu vodi Janez Janša, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Ljubljani, gde se održava sastanak predsednika vlada Višegradske grupe (V4).

Mađarska je od Poljske preuzela rotacijsko predsedavanje Višegradskom grupom srednjeevropskih država.

Predsednici vlada V4 u petak su u Ljubljani razgovarali o aktuelnim evropskim temama, a sastali su se i sa slovenačkim premijerom Janšom čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje Većem Evropske unije.

Orban je naveo da u EU više nema podela na stare i nove članice nego da se ona danas deli na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Evropi koje te procese kontrolišu i imaju stabilnost, nizak nivo duga i visoke najave rasta.

– Janša ima težak i odgovoran zadatak da te dve kategorije država poveže – kazao je Orban.

Dodao je kako Janša, zbog svog iskustva kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na „istorijski horizont“, pa je zato blizak u pogledima s liderima iz zemalja srednje i istočne Evrope.

Zato je Janša, kad procenjuje šta su u EU bitna, a šta marginalna pitanja, drugačiji od Evropskog parlamenta koji se po Orbanovim rečima ne koncentriše na prave i „realne“ teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su „protivni evropskoj budućnosti“, preneo je Jutarnji list.

Evropski parlament se bavi nebitnim temama i vodi „džihad protiv vladavine prava“, kazao je Orban.

Pogledi država Višegradske grupe o oporavku Evrope nakon pandemije kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na zapadni Balkan u „velikoj meri“ se podudaraju s prioritetima Slovenije koje je postavila za svoje predsedavanje EU, izjavio je Janša nakon sastanka s predsednicima vlada V4.

Čelnici država Višegradske skupine naveli su nakon sastanka da Evropsku uniju treba da brine situacija s migracijama prema Evropi koja se, po njihovim rečima, može očekivati iz Avganistana, pošto ga u celosti napuste američki vojnici, ali isto tako iz iz subsaharske Afrike, gdje je bezbednosna situacija takođe teška.

Janša i lideri Višegradske grupe izjasnili su se za širenje Evropske unije prema jugoistoku, te za proširenje šengenskog područja.

Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Evropske unije na države zapadnog Balkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na „brojne izazove“ u evropskom bližem susedstvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here