pixabay.com

Može se navesti čak sedam zdravstvenih benefita koje čini orgazam za naš organizam.

1. Podiže raspoloženje

– U trenutku orgazma se u krvotok ispušta nekoliko hormona, a svi oni na neki način podižu i raspoloženje – kaže dr Kejt Vajt, profesorka ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu.

Ti hormoni uključuju:

Oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi koji se oslobađa i tokom porođaja kako bi pomogao povezivanju mame i bebe
Dopamin, izaziva intenzivan osećaj zadovoljstva
Endorfin, prirodni opijat koji izaziva osećaj euforije i smanjuju stres
Serotonin, pomaže u regulaciji raspoloženja, apetita i sna
Prolaktin, pokreće proizvodnju mleka i podstiče povezivanje s bebom, pa čini da se osećamo zadovoljno nakon orgazma

2. Pomaže da se povežete sa svojim telom

Doživljavanje orgazma, posebno kroz masturbaciju pri kojoj se dodiruju genitalije, može da pomogne u otkrivanju šta je normalno, a šta nije kada je u pitanju naše seksualno zdravlje. – Korisno je znati kako se telo oseća, izgleda, pa čak i miriše, jer ako ne znate šta je za vaše telo ‘normalno’, lakše je prepoznati kad nešto nije u redu – rekla je dr Vajt.

3. Uči nas šta volimo

Bez doživljavanja orgazama ne biste mogli u potpunosti istražiti u čemu najviše uživate.
– Mnogi ljudi žele da dožive orgazam prilikom penetracije, ali većina ne može – kaže dr Vajt, pa vrhunac masturbacijom može da da jasniju predstavu o vrsti stimulacije potrebnoj za orgazam.

4. Jača odnose

Orgazmi vas takođe mogu i više zbližiti sa partnerom. Studija iz 2016. objavljena u „Socioaffective Neuroscience & Psychology“ otkrila je da se tokom orgazma povećavaju koncentracije neurotransmitera oksitocina i prolaktina; za koje se smatra da olakšavaju povezivanje, a i samo saznanje da partner može da nam pruži zadovoljstvo takođe povećava bliskost.

5. Poboljšava san

Prilikom orgazma dolazi do progresivne relaksacije mišića, tehnike opuštanja koja uključuje jako stezanje grupe mišića, a zatim njihovo otpuštanje. Kad se mišići opuštaju otpušta se i napetost, što nam može pomoći da lakše zaspimo.

6. Održava mišiće karlice

Orgazam je niz mišićnih kontrakcija, a te kontrakcije mogu pomoći da održite ili ojačate karlično dno. Kontrakcije su iste kao tokom Kegelovih vežbi: kada namerno zategnemo mišiće dna karlice, zadržimo tri do deset sekundi, a zatim otpustimo.

7. Ublažava bol

– Hormoni izazvani orgazmom poput oksitocina i endorfina deluju kao prirodni lekovi protiv bolova. Ti ugodni osećaji proizvedeni uz pomoć hormona obično otupljuju osećaj boli – kaže dr Vajt napominjući da je to možda razlog zašto neke žene misle da im orgazmi ublažavaju menstrualne grčeve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here