Pixabay

Slično akni i uraslim dlačicama, nadimanje je jedan od onih dosadnih fizičkih fenomena za koje smo u beskrajnoj potrazi za lekom.

Dolazi u dva oblika – kao zadržavanje vode i formiranje gasa. Takođe se smatra sekundarnom bolešću koja ne predstavlja toliku pretnju po zdravlje da bi joj bila posvećena značajna istraživanja.

Krivac je obično hrana (prerađena, rafinirana), ali neki neočekivani uzroci mogu dovesti i do nadimanja.

1. Let avionom

Avioni vas mogu odvesti do vašeg mesta za odmor, ali mnogi na odredište stižu naduti. Jedan od načina prevencije je da pijete dovoljno tečnosti i izbegavate nezdrave grickalice u avionu. Čaj ili čak kapsule od nane su dobar saveznik u letu.

2. Lekovi

Sve, od antibiotika do lekova protiv bolova i pilula za kontrolu rađanja, može izazvati nadimanje. Antibiotici utiču na bakterije u crevima, što može dovesti do nadimanja. Lekovi protiv bolova mogu usporiti probavni sistem, kao i estrogen iz hormonskih suplemenata. Mnogo vode i uzimanje probiotika i dnevna doza magnezijuma mogu pomoći da se ubrza rad gastrointestinalnog sistema.

3. Preskakanje treninga

Jednostavno rečeno, sporo telo znači sporo varenje. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti, od HIIT treninga do jednostavnog hodanja, održava pravilno funkcionisanje digestivnog sistema.

4. Brzo žvaćete hranu

Uzmite dovoljno vremena za jelo. Tako ćete smanjiti rizik od prejedanja, ali i gutanja vazduha, što je uzrok nadimanja. A žvakanje otvorenih usta takođe dovodi do ulaska više vazduha.

5. Hladna voda

U nekim kulturama jednostavno ne možete dobiti čašu ledene vode u restoranu. Evo objašnjenja: ispijanje hladne vode usporava varenje učvršćujući masti, a pored toga, telo mora da troši više energije da apsorbuje vodu kada je hladna. Ledena voda takođe razblažuje želudačne sokove, što dodatno usporava proces varenja i može izazvati nadimanje.

6. Piti iz flaše

Piti iz flaše sa dugim grlom uzima više vazduha nego piće iz čaše ili šolje. Isto važi i za piće sa slamčicom – zato čuvajte i creva i životnu sredinu!

7. Žvaka

Žvakanje gume ili sisanje tvrdih bombona takođe znači da ćete unositi više vazduha, što može izazvati nadimanje.

8. Hormoni

Šanse su da se osećate naduto tokom menstruacije jer nivoi polnih hormona tokom tih dana mogu uticati na proces filtriranja vode u bubrezima, uzrokujući da zadržavate više vode nego inače.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here