Oslobođena medicinska sestra osuđenu na doživotnu robiju

0

Državni tužilac Holandije Harm Bruvers izjavio je danas da želi da vrati ugled medicinskoj sestri Lusi de Berk (49) i da država s njom pregovara o finansijskoj nagodbi i da se, ubuduće, sud neće "tako lako" osloniti na mišljenje vansudskih stručnjaka.

Ključni faktor za oslobađajuću presudu bilo je mišljenje statističara koji posvedočio da je tokom suđenja napravio grubu grešku kada je izjavio da su jedan prema 342 miliona šanse da je u pitanju bila samo slučajnost to što je optužena bila u smenama baš u vreme kada su se svi sumnjivi događaji odigrali, prenela je agencija AP.

Medicinska sestra De Berk (49) provela je šest i po godina u zatvoru pre ponovnog suđenja i donošenja oslobađajuće presude.

Holandska bolničarka osuđena je 2003. godine na doživotnu kaznu zatvora zato što je ubila četiri i pokušala da ubije još troje svojih pacijenta pomoću velikih doza lekova.

Svedoka koji bi potkrepili takvu odluku suda nije bilo, niti su postojali direktni dokazi koji su je okrivljivali za ubistva troje dece i starije žene koje je ona negovala u raznim bolnicama u Hagu, već se radilo o incidentima koju se dešavali baš u vreme kada je ona bila na dužnosti.

Holandski sud je u današnjoj presudi zaključio da ne postoje znaci koji ukazuju na to da žena koju je De Berk negovala nije umrla prirodnom smrću.

Kad je reč o drugim smrtnim slučajevima, sud je zaključio da istrage nisu otkrile nijednu činjenicu ili okolnosti koje bi mogle da budu osnova za sumnju da se radilo o nasilnoj smrti.

Sud je angažovao bivšeg statističara, profesora psihologije Henka Elfersa da utvrdi s kojom verovatnoćom su incidenti mogli da se dogode na tri odeljenja baš u njenim smenama.

On je 2003. godine, na osnovu statističkih zaključaka, posvedočio da "slučajnost nije posledica slučajnosti", što je bio ključni faktor za sud da De Berkovu osudi na doživotnu robiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here