Oslobođeno 16 članova organizacije “Muslimanska braća”

0

Posle dva meseca na slobodi:”Muslimanska braća”

Zamenik lidera Mahmud Ezat i Esam al-Erijan, članovi glavnog tela "Muslimanske braće", zajedno sa 14 preostalih članova, među kojima su bili i viši pripadnici Abdel Rahman Al Bar i Mohi Hamed, oslobođeni su kasno u sredu uveče, javio je Rojters.

Vlasti su optužile više članove da su ustrojili grupu inspirisani idejama nekadašnjeg religijskog lidera Sajeda Kotba koji je pogubljen 1960-ih zbog širenja ideja fundamentalističkog islama.

Krivični sud u Egiptu je, međutim, u nedelju naredio oslobađanje "braće" pošto nikakav dokaz za optužbe nije pronađen.

Članovi "Muslimanske braće" ideološki se zalažu za miroljubive političke reforme kojima bi bila, prema njihovom uverenju, utemeljena demokratska država, prenela je bitanska novinska agencija.

Organizacija je osvojila pet poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima 2005, pošto je nastupila kao nezavisna grupa na izborima, iako je njeno delovanje u Egiptu zvanično zabranjeno.

"Optužbe protiv tih članova i ostalih članova grupe su lažne. Ovo je politički slučaj i nadamo se da će preostali članovi biti oslobođeni, naročiti zbog toga što dolaze parlamentarni izbori", rekao je za Rojters viši funkcioner Gamal Nasar.

Vlada predsednika Hosnija Mubaraka zabrinuta je delovanjem organizacija uključujući i "Muslimansku braću", naklonjene islamistima, koji su 1981. ubili njegovog prethodnika Anvara al-Sadata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here