Ostrog čuva srpsko blago

0

Jedan od najmlađih KUD-ova u Švajcarskoj Ostrog iz Vila je počeo aktivno sa probama. Društvo je osnovano 17. avgusta 2013. godine sa ciljem okupljanja omladine i očuvanja tradicije koja je po njima naše nacionalno blago.
Ovo društvo se brzo omasovilo jer u ovom gradu i okolini nema sportskih, a ni kulturnih aktivnosti. Članovi folklora raspoređeni su u tri grupe: najmlađa, srednja i odrasla grupa. Najmanja grupa trenutno vežba Igre iz Centralne Srbije, srednja grupa je preokupirana Vlaškim igrama iz okoline Negotina i odrasla grupa sa Igrama iz okoline Leskovca.
 

Selekcija pevača
– Prvi put radimo na pevanju, da bi deca stekla početno znanje za pesmu, jer bez pesme ne možemo igrati. Izabrali smo jednoglasno pevanje zbog dece. Pošto su deca nova i nisu imali kontakta sa pesmom za sada pevaju sva deca, a kasnije ćemo napraviti selekciju i formirati pevačku grupu od onih koji imaju sluha i dara za pevanje – izjavljuje Milićević.

Cilj ovog društva je da se prikaže u najboljem mogućem svetlu, a početna faza je omasovljenje i upoznavanje sa igrom i tradicijom. U ovo udruženje su učlanjena deca koja dolaze sa prostora Republike Srpske i Srbije, što neko reče od Banjaluke pa do Vranja.
– Za sada brojimo 48 članova, ali stalno nam pristižu novi. Do sada smo imali dva nastupa folkloraša, jedan u Vinterturu, a drugi u Vilu i veoma smo zadovoljni. A tome treba zahvaliti našem umetničkom rukovodiocu Tanetu Milićeviću. Možemo se pohvaliti i da ćemo po prvi put nastupati i na Dečjoj folklorijadi u Nojhauzenu u revijalnom delu programa i to će biti za nas iskustvo više – kaže Milo Todić, jedan od osnivača ovog udruženja.
– Prvi put smo počeli da izvodimo i dve pesme sa prostora Bosilegradskog krajišta i Bujanovca, "Oro se vije" i "Nikolo, gajle golemo" – veli Milo.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here