Pixabay.com

Dva operatora u čijem su vlasništvu bili sajtovi za strimovanje sportskih kanala osuđena su protekle nedelje u Francuskoj.

Ovo je prva krivična presuda za mrežu audiovizuelnih pirata u Francuskoj, koja, međutim, ostavlja utisak nedovršenog posla.

Petorica operatora sajtova za ilegalno strimovanje sportskih kanala je osuđeno u Renu na zatvorske kazne – šef bande na 12 meseci zatvora, od kojih šest uslovno zbog neovlašćene reprodukcije ili distribucije programa i videograma, kao i za pranja novca.

“Zakon je primenjen zahvaljujući izvanrednom tehničkom znanju žandarmerije”, ističe Me Etijen Druard, advokat i specijalista IT prava.

Od 2014. godine do gašenja ove mreže, članovi bande su se pretplatili na kanale Canal Plus, beIN Sports i RMC Sports i potom ih restrimovali preko tridesetak sajtova.

Ta ilegalna aktivnost bila je veoma unosna, jer im je donela najmanje 230.000 evra zahvaljujući oglasima koje su naplaćivali za svoje sajtove preko kojih su restrimovali ove kanale besplatno korisnicima, prenosi “Le Parizien”.

Prema Udruženju za borbu protiv audiovizuelne piraterije od 2014. do 2018. godine oni su upravljali najposećenijim stranicama, koje su imale ukupno sedam miliona posetilaca mesečno.

Samo kompanija Canal Plus zatražila je obeštećenje u visini od 29,9 miliona evra, a i SFR i beIN Sports pokrenule su civilne parnice, o kojima će se raspravljati na jesen.

Francuski eksperti ističu da je ova presuda signal koji treba da obeshrabri druge da se bave ovim ilegalnim radnjama.

Međutim istovremeno dodaju da su sudovi ipak spori, te presude dolaze kasno.

Zbog toga se Udruženje za borbu protiv piraterije “Hadopi” zalaže za brže akcije i da se omogući vlastima da brže mogu dobijati informacije o internet provajderima.

Cilj treba da bude gašenje i blokiranje ilegalnih sajtova, uz istovremeno onemogućavanje rada drugih “kopija” odnosno sajtova “ogledala”.

Od iduće godine u Francuskoj, Agencija za audiovizuelnu i digitalnu komunikaciju dobiće veće nadležnosti i mogućnosti, što će pojačati borbu protiv piraterije. Ovim će se sprečiti nelegalna konkurencija legalnim provajderima, kao i obmana korisnika usluga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here