EPA-EFE

Najmanje 285 dece u SAD imalo je ozbiljnu upalu povezanu sa koronavirusom i dok se većina oporavlja, nije poznato da li će to ostaviti nekakva oštećenja, pokazuju dve nove studije.

Radovi, objavljeni u časopisu  „New England Journal of Medicine“, pružaju najpotpuniji izveštaj o ovom stanju, poznatom kao multisistemski sindrom upale kod dece.

Smatra se neuobičajenim, a smrtni ishodi su retki.

Oko 1.000 dece širom sveta je imalo upalu uzrokovanu ovim sindromom uključujući slučajeve u Evropi, gde su prvi put i uočeni.

Definicija slučaja uključuje trenutnu ili nedavnu infekciju Covid-19, groznicu, težu kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju, upalu potvrđenu putem krvi i poremećaj rada bar dva organa u organizmu uključujući srce, bubrege, pluća, kožu ili nervni sistem.

Česti su i digestivni simptomi, uključujući mučninu i dijareju.

Neka deca mogu imati simptome koji podsećaju na Kavasaki bolest, retko stanje kod dece koja može izazvati oticanje i probleme sa srcem.

Većina dece kod koje je otkriven sindrom imala je koronavirus iako su pre toga bili potpuno zdravi. Prosečni uzrast je osam godina, a još nije potvrđeno da li ovaj sindrom pogađa i starije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime