pixabay.com

“Lovac na planete” agencije NASA, satelit TESS, otkrio je prvu, vrlo verovatno naseljivu planetu veličine Zemlje.

Zvezda TOI 700 površinom zauzima 40 odsto površine Zemljina Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko stotinu svetlosnih godina.

Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svet veličine Zemlje u kojem bi se moglo živeti, a preduslov za život je prisutnost tekuće vode, piše AFP.

Otkriće je predstavljeno na 235. sastanku Američkog udruženja astronoma u Honoluluu. Otkrivena planeta, TOI 700 d, jedna je od tri koje se vrte oko zvezde slične Suncu u sistemu TOI 700.

TOI 700 d najudaljeniji je od svog sunca i da bi napravio krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Veruje se da je na jednoj njegovoj strani uvek dan.

Preostale dve planete TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planeta najbliža tom suncu, b, takođe je veličine zemlje, ali je kamena pustoš. Za krug oko sopstvenog sunca potrebno joj je 10 dana. Planeta c je plinovita, a veličine je između one Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno joj je 16 dana.

“TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koji kruže oko obližnjih zvezda”, kazao je direktor astrofizičkog odeljenja NASA-e, Pol Herz.

AFP prenosi da je TESS u početku pogrešno klasifikovao zvezdu, što znači da planete izgledaju veće i toplije nego što to uistinu jesu.

Ali nekoliko je astronoma-amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spencer, koji sarađuje s članovima tima TESS, ukazalo na grešku.

“Pošto smo ispravili parametre zvezde, veličine njenih planeta su se smanjile te smo shvatili da je najudaljenija veličine Zemlje i da se nalazi u području mogućeg života”, rekla je Emili Gilbert sa Univerziteta u Čikagu.

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spicerom.

1 COMMENT

  1. I na ovoj naśoj planeti zemlji ima mesta za sve ljude koji postoje, samo ih treba pravilno rasporediti.Omogućiti život, ovako kako je sada negde pretrpano a negde se gase sela i gradovi !! Boataśima je pametnije da se prebace na humanost a da zaborave na ratove i profit.!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here