Youtube/Kruna VD

Tako jednostavna i svakodnevna, a jedna od najzdravijih namirnica. Pasulj, posebno crni, pun je zdravih sastojaka.

U kategoriju superhrane, odnosno namirnica koje posebno blagotvorno utiču na zdravlje, spadaju najraznovrsnije i egzotične namirnice, ali i jednostavne, svakodnevne i tako uobičajene u ishrani.

Jedan od njih je pasulj. Pun je vlakana koja štite srce. Takođe je bogat proteinima – pola šolje pasulja ima istu količinu proteina kao 300 grama mesa, prema Američkom udruženju za dijabetes. Osim proteina i složenih ugljenih hidrata, pasulj sadrži važne vitamine i minerale kao što su folna kiselina, mangan, kalijum, gvožđe, fosfor, bakar i magnezijum.

Proteini u pasulju pomažu mišićima u našem telu, a složeni ugljeni hidrati obezbeđuju stalan izvor energije. Između belog pasulja i drugih vrsta pasulja birajte druge vrste jer sadrže antioksidante i izoflavone, koji su moćno jedinjenje koje sprečava nekoliko vrsta raka, pre svega debelog creva, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, poboljšava snagu kostiju i zdravlje prostate i olakšava simptomi menopauze.

Potopiti pre kuvanja

Iako se o pasulju pisalo u najstarijim pronađenim zapisima, stari Egipćani su ga sadili i pre Tutankamona, a jeli su ga stari Grci u Evropi i Indijanci u Americi, poslednjih godina crni pasulj privukao je pažnju naučnika.

Naime, smatra se da uspešno sprečava rak debelog creva održavajući zdrav sistem za varenje. Prepuna je hranljivih materija poput minerala molibdena, koji učestvuje u metabolizmu, i vitamina B9 i B1, vlakana, triptofana (esencijalne aminokiseline u ljudskoj ishrani), mangana, proteina, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Neki podaci govore i da crni pasulj (i pasulj uopšte) može da smanji rizik od srčanih oboljenja za čak 82 odsto.

Pasulj, kao i druge mahunarke, omiljeno je jelo vegetarijanaca i vegana jer nadoknađuje nedostatak proteina u ishrani, a često se sprema u kombinaciji sa žitaricama. Pasulj pre kuvanja treba potopiti jer će se lakše svariti. Nije preporučljivo jesti ih sirove (kao i pasulj) jer neke vrste pasulja mogu da sadrže toksične materije koje se uništavaju termičkom obradom, čak i nakon deset minuta. Većina mahunarki se duže kuva.

Zašto imamo gas posle pasulja

Pasulj sadrži i vlakna – oligosaharide, koji se sastoje od tri do pet molekula šećera povezanih tako da ih telo ne može svariti ili apsorbovati. Naše telo ne može sam da rastvara oligosaharide, ali bakterije koje žive u crevima mogu, a one proizvode metan kojeg se telo sam oslobađa. Možete si pomoći ako dobro operete pasulj, potopite ga noć pre kuvanja, promenite vodu u kojoj se kuva i dodate kombu algu, kim, anis i komorač. Sve ovo može smanjiti nadimanje nakon konzumiranja mahunarki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here