Pexels.com

Ukoliko imate problem sa spavanjem, ako se mučite i vrtite u krevetu do jutra, možda će vam pomoći položaj koji su osmislili naučnici koji poznaju prilike u svemiru.

Takozvani položaj nulte gravitacije može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome refluksa kiseline. To tvrdi stručnjak za spavanje Martin Sili i pojašnjava da položaj uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i stopalima.

– Ovaj položaj je dizajniran tako da stimuliše položaj tela kada je ono u bestežinskom okruženju, poput onoga u svemiru – objasnio je.

Sili dodaje da je ovu poziciju izvorno razvila NASA kako bi pomogla astronautima da se prilagode učincima mikrogravitacije tokom svemirskih letova, a s vremenom je prilagođena i za korišćenje u bolnicama i domovima za starije osobe.

– Prvo, ovaj položaj pomaže da se smanji pritisak na kičmu, što pomaže u ublažavanju bolova u leđima i drugih neugodnih osećanja koji mogu ometati san. Drugo, postavljanje nogu iznad srca može poboljšati cirkulaciju smanjenjem sile gravitacije na vaskularni sistem. To može pomoći u sprečavanju oticanja nogu i stopala i poboljšati protok krvi u mozak i druge vitalne organe – nastavlja.

I treće, položaj može pomoći da manje hrčete, ali i ublažiti simptome refluksa kiseline.

Kako biste stvorili improvizirani položaj za spavanje bez gravitacije, Sili je preporučio jastuke za podupiranje glave i nogu.

– Poduprite glavu s jednim ili dva jastuka i stavite jastuk ispod kolena kako biste podigli noge – poručio je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here