Pixabay

Nezdrava ishrana može uzrokovati upalne procese u telu i zbog toga je veoma bitno obratiti pažnju i uvrstiti u ishranu namirnice bogate antiosidansima – koje će nam svojim protivupalnim dejstvom sprečiti ili ublažiti upale u organizmu.

Važno je kakvu hranu jedemo jer ona šalje telu signale. Svaki zalogaj utiče na to kako se osećamo u toku dana. I zato je važno kakve namirnice konzumiramo.

Predlažemo vam neke namirnice čije konzumiranje može da spreči upalne procese i pomogne telu da se izbori sa njima.

Zeleno lisnato povrće

Bilo da se radi o spanaću, blitvi ili kelju, sa vitaminima, mineralima i antioksidansima, zeleno povrće najsnažnija je protivupalna namirnica.

Bobičasto voće

Jagode su prava superhrana, borovnice takođe. Svojim antioksidansima moćno se bore protiv upale. Uopšteno, što je voće intenzivnije boje, to će vas bolje zaštititi od upale.

Pomorandža i limun

Agrumi su prave vitaminske bombe, koje jačaju imunitet. Tako štite ne samo od prehlade nego i od upalnih bolesti.

Mahunarke

Grašak, pasulj i sočivo sadrže vlakna koja mogu da smire upalu. Vlakna su nužna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne i rak.

Maslinovo ulje

Najbolje je da se koristi hladno ceđeno ulje. Možete ga konzumirati svaki dan jer maslinovo ulje ne samo da sadrži antioksidanse već može i usporiti delovanje enzima koji pogoršavaju upalu.

Jogurt i kiseli kupus

Probiotska hrana poput jogurta ili kiselog kupusa pomaže da crevna flora ostane jaka i zdrava. Mnogi još uvek nisu svesni koliko su zdrava creva važna za zdravlje, ali treba znati da se 80 odsto naših imunih ćelija nalazi upravo u crevima.

Sardina, skuša i losos

Omega-3 masne kiseline iz masne i plave ribe snižavaju nivo upale i mogu ublažiti tihu upalu, koja je vesnik ozbiljnijih bolesti. Preporučuju se dve do tri porcije ribe nedeljno.

Bademi i orašasti plodovi

Bademi sadrže obilje vitamina E i folne kiseline, a brazilski orah jedini je pouzdani biljni izvor selena. Orasi pak sadrže savršenu kombinaciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i štite krvne sudove od upale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here