Freepik

Možete dovesti sebe u rizik od oboljevanja od različitih bolesti ukoliko često praktikujete podgrevanje ovih namirnica.

Kim Lindzi, australijska dijetetičarka, potvrdila da je pirinač rizična stavka za podgrevanje i spomenula još tri namirnice koje ne bi trebalo da zagrevamo, ako ne želimo da se razbolimo.

Pirinač

Pirinač je jedna od namirnica za koju nam često govore da je ne podgrevamo, ali možda ne znate zašto vas upozoravaju na to.

– Podgrevanje pirinča je veliki rizik. Otporan je na toplotu, pa čak i kada ga zagrejete, i dalje može uzrokovati štetne patogene – navodi dijetetičarka.

Nekuvana žitarica može da sadrži bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvek tokom procesa kuvanja. Ovo može uzrokovati trovanje hranom. Prema NHS-u, spore Bacillus cereus mogu rasti u pirinču koja se ostavi da stoji na sobnoj temperaturi. Oni će se umnožiti i mogu proizvesti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proliv.

Krompir

– Iznenađujuće, mogli biste rizikovati da se razbolite podgrevanjem krompira – kaže Kim.

Baš kao i kod pirinča, opasnost dolazi od skladištenja skrobnih namirnica na sobnoj temperaturi: ako se to radi duže od dva sata, može doći do rasta Clostridium botulinum.

Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu uzrokovati retko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može napasti mozak, nerve i kičmenu moždinu i uzrokovati paralizu. Bakterija proizvodi botulizam koji uzrokuje toksine kada im nedostaje kiseonik, tako da botulizam koji se prenosi hranom obično izazivaju predmeti u zatvorenim limenkama ili bocama, navodi NHS.

– Pasiranje krompira sa kvarljivim sastojcima kao što su mleko, maslac i pavlaka takođe može povećati rizik da se razbolite ako ga ponovo zagrejete – ističe Lindzi.

Spanać

Podgrevanje zelja poput spanaća može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripu, glavoboljom, ukočenim vratom, konfuzijom, pa čak i napadima.

Bolest je uzrokovana bakterijom listerije koja se može zadržati na namirnicama. Prema Kim, pripremljene salate i zelje koje se kupuje u prodavnici obično nose listeriju. NHS je dodao da nas mlečni proizvodi napravljeni od nepasterizovanog mleka, poput sireva kao što su kamamber i bri, mogli izložiti riziku od listerioze.

Jaja

Četvrta na listi rizične hrane za podgrevanje su jaja. Osnovna hrana za doručak može da prenese bakteriju salmonelu, koja može uzrokovati sve vrste neprijatnih simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, groznica i povraćanje. Kim Lindzi kaže da su jaja čuvana na temperaturama između 4 C do 74 C “opasna zona”.

– Patogeni mogu rasti brže kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo – kaže ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here