pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada je reč o našem celokupnom zdravlju, ključnu ulogu igra ishrana.

Ona može uticati na sve, od težine do rada mozga. To je takođe ključni faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema.

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svakodnevnoj ishrani, ali postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem. Za mnoge od nas, prerađeno meso zgodan je izbor za brze obroke.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistkinja, Lisa Andrus, tvrdi da ovi naizgled bezopasni izbori mogu naštetiti našem kardiovaskularnom zdravlju.

Viršle

– Viršle se obično prave od komadića životinje koji bi inače bili bačeni. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla njihova ružičasta nijansa – rekla je Andrus. Ovi nitrati poznati su po visokom udelu natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Višak natrijuma ne povišava samo krvni pritisak, već i povećava rizik od srčanih bolesti, prema dijetetičarki.

Salama

Uprkos svojoj privlačnosti, salama krije skrivene opasnosti za zdravlje srca.

– Salama je još jedno ultraprerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina – upozorava Andrus. Štaviše, ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog pritiska, upale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je sve ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

– Studija sprovedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana sa povišenim markerima upale što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti – dodala je.

Kobasice

Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Andrus ističe njihovu dvostruku pretnju: visokim udelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Takođe, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo alarmantno otkriće služi kao podsetnik na opasnosti koje bi mogle da vrebaju u nekim našim omiljenim vrstama mesa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here