CSIRO

Doručak, koji se često naziva najvažnijim obrokom u danu, igra ključnu ulogu u ubrzavanju našeg metabolizma i obezbeđivanju energije potrebne za početak dana.

Izbori koje donosimo tokom doručka mogu značajno uticati na naš metabolizam, utičući na to koliko efikasno naše telo sagoreva kalorije tokom dana.Iako dobro izbalansiran doručak može pomoći u jačanju vašeg metabolizma, važno je biti svestan određenih namirnica za doručak sa visokim sadržajem šećera koje mogu uticati na ove metaboličke prednosti.

Ovo su dve slatke namirnice za doručak koje treba da izbacite ako želite da ubrzate svoj metabolizam.

Zaslađene žitarice

Izbacivanje zaslađenih žitarica iz vaše rutine doručka može biti značajan korak ka jačanju vašeg metabolizma i unapređenju opšteg zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice su pune dodatog šećera, što daje brzi energetski skok praćen krahom koji može ostaviti osećaj umora. Ova slatka zrna obično su bogata dodatnim šećerima i rafinisanim ugljenim hidratima koji podižu nivo šećera u krvi i insulina, što rezultira sporijim metabolizmom i povećanim skladištenjem masti na stomaku.

Voćni jogurt

Mnogi jogurti komercijalno aromatizovani su puni dodatog šećera, koji, kada se konzumira može doprineti povećanju telesne težine i negativno uticati na metaboličko zdravlje. Prekomerni unos šećera može dovesti do insulinske rezistencije, ometajući sposobnost tela da efikasno reguliše nivo šećera u krvi. Prekomerna potrošnja šećera, čak i ujutro, može dovesti do skokova insulina, podstičući skladištenje masti i potencijalno narušavajući metaboličku funkciju tokom vremena.

Štaviše, nekim aromatizovanim jogurtima možda nedostaju vlakna neophodna za trajnu energiju, što dovodi do brzog porasta i pada nivoa šećera u krvi, što može negativno uticati na metabolizam.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here