pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dr Uma Naidu je nutricionistički psihijatar i ekspert za mozak koja radi na Harvardu. Zato je dobro čuti šta ona ima da kaže o izboru namirnica koje jedemo.

Kako napominje, pet vrsta hrane nikako ne jede jer, između ostalog, izazivaju umor i stres. Od toga danas manje-više svi patimo, pa ako već simptome možemo donekle da ublažimo, vredi probati.

Suština je u tome da, kada se zbog određene hrane javi upala u crevima, telo i mozak imaju manje energije. Rezultat nije samo manjak energije već i rast slobodnih radikala koji oštećuju moždano tkivo.

– Kao nutricionistički psihijatar, uvek izbegavam ovih pet vrsta hrane jer mogu da izazovu umor i stres – kaže doktorka.

Prerađena hrana

Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih sokova, koji su puni rafinisanih i dodatih šećera, preplavljuje mozak s previše glukoze. Ta takozvana poplava šećera može dovesti do upale u mozgu i na kraju do lošeg raspoloženja i umora.

– Umesto da kupite prerađene naminice, preporučujem da jedete celovitu hranu bogatu hranjivim materijama, poput svežeg povrća i čistih proteina iz govedine i ribe za koju znate da je dobro uzgajana.

Industrijska ulja

Evolucija prehrambene industrije dovela je do razvoja jeftinih, visoko prerađenih ulja od nusproizvoda sa useva. To uključuje kukuruzno ulje, ulje semena grožđa, sojino, suncokretovo i palmino ulje.

– Tokom prerade ova ulja postaju neverovatno bogata inflamatornim omega-6 masnim kiselinama, a gube antiinflamatorne omega-3 masti, dobre za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama imaju veći rizik od depresije u poređenju sa onima koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama – kaže doktorka.

Zato po mogućnosti birajte alternative koje ne izazivaju upale, poput ekstra devičanskog maslinovog ulja ili ulja avokada.

Dodati i rafinisani šećeri

Znamo svi da šećera ima u velikim kolačima u slatkišima, ali mnogi ne znaju da njega ima dosta i tamo gde ga ne očekujemo – u kečapu, prelivima za salatu, pomfritu.

– Dodati i rafinisani šećeri pogoršavaju upalu i preplavljuju telo s više šećera nego što mu je potrebno. To može da stvori povećanu anksioznost i nestabilno raspoloženje.

Da biste smanjili žudnju za šećerom, kupujte celovite namirnice koje ne sadrže dodati šećer, piše Zadovoljna.

– Kada baš poželim nešto slatko, uzmem šaku borovnica ili štanglicu tamne čokolade – kaže doktorka.

Pržena hrana

Pržena hrana ubija raspoloženje jer se obično prži u nezdravim mastima i to treba izbegavati.

– Poslednjih godina, priča oko masti u ishrani se promenila. Sada nutricionisti prave razliku između loših masti (tj. margarina, hidrogenizovanih ulja), za koje je poznato da izazivaju kardiovaskularne bolesti i druge probleme, i dobrih masti (maslinovo ulje) koje utiču pozitivno na telo.

Veštački zaslađivači

Zamene za šećer su sve češće u hrani za koju tvrde da je zdrava jer navodno pomaže da smanjite unos kalorija.

– To je alarmantno jer nauka kaže da mnogi veštački zaslađivači loše utiču na mentalno zdravlje. Još gore, nekoliko studija je pokazalo da veštački zaslađivači mogu biti toksični za mozak jer menjaju koncentracije neurotransmitera koji utiču na raspoloženje.

Zato izbegavajte veštačke zaslađivače i koristite one prirodne, najbolje med.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here