pixabay.com

Kurkuma se smatra jednom od najzdravijih biljaka na svetu, što je potvrdilo više istraživanja. Ovaj aromatičan začin zahvaljujući svom sastavu može pomoći u regeneraciji mozga, tvrde naučnici.

Aromatični turmeron je topljivi sastojak kurkume koji su analizirali nemački naučnici zbog njegovog efekta na nervne matične ćelije.

Oni su otkrili da se nervne matične ćelije (NSC) povećavaju čak za 80 odsto, kada su izložene ar-turmeronu, što znači da mogu da osnuju nove zdrave moždane ćelije u subventrikularnoj zoni i hipokampusu, gde se stvaraju novi neuroni.

Takođe su primetili porast veličine u oba područja. Ar-turmeron može pomoći NSCs u regeneraciji mozga, što bi u krajnjem slučaju moglo dovesti do lečenja degenerativnih bolesti, moždanog udara ili Alchajmerove bolesti.

S druge strane, kurkumin je takođe koristan za mozak jer je otkriveno da poboljšava ukupnu memoriju kod Alchajmerove bolesti.

Mnogi ljudi misle da je korišćenje ekstrakta kurkumina dovoljno kako bi se iskoristile sve prednosti ove biljke. Međutim, prava korist je zapravo u konzumiranju cele kurkume. Kod upale debelog creva ili polipa, bolje je koristiti celu biljku, jer se ekstrakt može apsorbovati u tankom crevu pre nego što ode u debelo crevo, gde je najpotrebniji.

Stručnjaci kažu da se sve lekovito bilje često sastoji od nekoliko stotina korisnih jedinjenja, tako da je potpuno pogrešno smatrati da je samo jedno od njih odgovorno za lekovita svojstva.

Iako pronađeni kurkumin i ar-turmeron imaju značajne pozitivne efekte na telo i um, najviše zdravstvene koristi ima jedino od cele kurkume.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here