Ovo niste znali o Mihaelu Šumaheru: Objavljen dokumentarac i otkriveni detalji kobne nesreće

Foto: EPA/MANU FERNANDEZ/POOL
Mihael Šumaher

Objavljen je dokumentarni film o sedmostrukom šampionu Formule 1 i jednom od najvećih sportista, Mihaelu Šumaheru na platformi Netfliks.

U samom filmu prikazan je život Mihaela Šumahera pre nesreće na skijanju, kao i detalji koji se tiču dešvanja iz 2013. godine i dana u kojem je Nemac doživeo pad koji mu je ostavio trajne posledice.

U filmu je prikazano šta se tačno desilo kobnog dana i kako je jedna odluka koju je napravio dovela do toga da doživi tešku povredu koja ga je ostavila u komi i imala užasne posledice po njegovo zdravlje.

Objavljeni su i neki od detalja iz života legendarnog Nemca iz poslednjih osam godina, koliko se već leči od posledica strašnih povreda glave. Supruga Korina uvek je nagoveštavala kako je voleo da se provodi i uvek je na žurke dolazio prvi i odlazio poslednji. Bacao je ljude u bazen, smejao se tome i to je voleo. Njegov kolega Dejvid Kutlard rekao je da je Šumaher uvek pio bakardi sodu i puštio tompuse uz omiljenu pesmu “My Way”.

Prvi kontakt sa automoto sportom imao je na kartingu, koji je vozio sa “ofucanim” i starim gumama, pošto njegova porodica nije bila bogata. Kada je ušao u svet Formule 1, živeo je sa 500 maraka mesečno u džepu. U filmu je prikazana staza odakle je Šumi krenuo, baš kao i njegov sin Ralf i Mik.

Nekadašnji menadžer Ferarija, Žan Tod mislio je da je Mihael najslabija karika u timu, posle četiri godine u Benetonu, prešao je u Skuderiju, ali nije sve izgledalo kako treba. Tod je smatrao da je bilo bolje da angažuje Miku Hakinena. Ali počev od 1998. godine sve se promenilo, a kao što je poznato slavni vozač je od 2000. do 2004. godine uzeo pet titula.

U filmu se otkriva i kako je Šumaher uspeo da se usavrši za vožnju po kišnom vremenu. Prikazano je da je stalno izlazio na karting, gde se trudio da vozi sa “slik” gumama, koje nisu imale specijalne šare i koje su bile napravljene za vožnju po suvom, čime se maksimalno navikao na vožnju kada je staza bila mokra.

Film takođe prikazuje sve emocije koje je Šumi preživeo nakon pogibije Ajrtona Sene, koji mu je bio ogroman idol. Kaže se da je patio od nesanice i da je posle toga spavao samo po tri sata. Rekao je i da je na sledećoj trci u Silverstonu konstantno tragao za mestima gde bi mogao da doživi nesreću i smrt kao njegov idol.

Zanimljivo je i da se konstantno preispitivao i bio je veoma stidljiva osoba u društvu onih koje ne poznaje, što je otkrila njegova supruga Korina. Skijanje je bilo njegov način da se opusti. Po završetku karijere stalno je upražnjavao ekstremne sportove, a kobnog dana svojoj izabranici je rekao da sneg nije bio idealan.

– Sneg baš nije idealan za skijanje, mogli bismo možda u Dubai na skajdajving – rekao je tada Šumi.

Ipak se odlučio da skija, a ne da skače padobranom, što se ispostavilo kao katastrofalna odluka. U samoj završnici filma priča se baš o tome kako Šumaher živi posle tog 29. decembra 2013. godine.

– Mi smo zajedno, živimo zajedno, borimo se za njegov oporavak, sprovodimo terapije kako bi mu bilo što bolje. On je tu, samo na neki drugi način. Nedostaje mi, nedostaje svima nama, ali se trudimo da kao porodica u svakom trenutku budemo povezani – rekla je Korina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime