Pixabay

Koliko su dobra prodaja i kvalitet povezani procenite sami.

Prilikom pravljenja ove liste IGN je uzeo u obzir samo književnu fantastiku. To znači da su verski tekstovi, vodiči za samopomoć, politički alati i drugi referentni tekstovi van ove liste – Biblija i Mala crvena knjiga Mao Ce Tunga bi svakako bile na ovoj listi.

Da li su vaši favoriti dospeli na listu? Koliko se kvalitet poklapa sa dobrom prodajom, procenite sami

I ne osta nijedan (Agata Kristi)

Knjiga je izdata 1939. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procenjena prodaja je 100 miliona primeraka.

Sama autorka smatra da je jedno od njenih najboljih pisanih dela, A onda ih nije bilo je misterija ubistva koja zarobljava deset ljudi na jednom ostrvu.

Jedan od njih je ubica, i dok svaki od njih počinje da umire jedan po jedan u skladu sa dečijom pesmom, preživeli pokušavaju da reše misteriju da bi se spasli.

Hari Poter i kamen mudrosti (J.K. Rouling)

Knjiga je izdata 1997. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procenjena prodaja je 120 miliona primeraka

Prva knjiga o Dečaku koji je preživeo je najkraća, a možda je i najmagičnija – nijedna druga knjiga u seriji ne prikazuje istu vrstu detinjastog čuđenja koje Hari doživljava kada prvi put ulazi u svet čarobnjaka.

Bilo je internatskih romana pre ovog, kao i što je bilo dečaka čarobnjaka. Ali ništa nije zaokupilo popularnu maštu kao Hari Poter, pre ili posle. Imajući to u vidu, još uvek postoji dosta knjiga poput Hari Potera koje vredi pročitati.

Mali princ  (Antoine de Sent Egziperi)

Knjiga je izdata 1943. godine (Francuska), a procenjena prodaja je 140 miliona primeraka.

Mali princ je najuspešnije Egziperijevo delo. Knjiga je prevedena na preko 505 različitih jezika i dijalekata širom sveta, što je drugo najprevođenije delo ikada objavljeno, posle Biblije. Vole je podjednako i deca i odrasli.

Priča o dva grada (Čarls Dikens)

Knjiga je izdata 1859. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procenjena prodaja je 200 miliona primeraka.

„Bilo je to najbolje vreme, bilo je to najgore vreme, bilo je doba mudrosti, bilo je doba ludosti, bilo je to doba verovanja, bilo je to epoha neverice, bilo je doba svetlosti, bilo je to doba tame, to je bilo proleće nade, bila je to zima očaja…“ Tako počinje Dikensov najpoznatiji roman, istorijska fikcija smeštena u vreme Francuske revolucije. Kao i većina Dikensovih dela, bavi se klasnim pitanjima, očajem siromašnih i dekadencijom bogatih.

Don Kihot (Migel de Servantes)

Knjiga je izdata 1605 godine – prvi deo,  6015 – drugi deo, (Španija), a procenjena prodaja je 500 miliona primeraka.

Prvobitno objavljen u dva toma, Don Kihot je epska tragikomedija o čoveku koji je toliko podveden u priče o viteštvu i galantnosti da zamišlja da je vitez. Više scena u knjizi postalo je kultno, posebno Don Kihotova bitka sa vetrenjačama, za koje zamišlja da su strašni divovi.

6 COMMENTS

  1. Pravopis!!!
    Ispravno je:
    Npr. Ovo SU najprodavanije knjige
    A Naslov treba da glasi:
    Ovo JE pet najprodavanijih knjiga

    Pozdrav, S.G.

  2. Neke knjige procitate samo zato sto po misljenju kvazi samozvanih kriticara naj ..naj……pa onda se sami uverite da to nije nista narocito………
    Verujte sebi ne masi….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here