Unsplash
Ilustracija

Veganska ishrana nekima može izgledati ograničavajuće, ali može biti korisna jer postoji mnogo opcija za hranu bogatu hranljivim materijama.

Iako ishrana ograničava unos bilo kog životinjskog proizvoda (ishrana bez mlečnih proizvoda, mesa, ribe…), i dalje možete zadovoljiti sve svoje dnevne potrebe raznovrsnim voćem, povrćem, mahunarkama i integralnim žitaricama koje imaju mnogobrojne prednosti po zdravlje. Ovo su samo neke prednosti veganstva, piše “Femina.in”.

Smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je termin za grupu simptoma povezanih sa razvojem dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a takođe je tipično povezan sa prekomernom težinom. Jedna studija je pokazala da izbegavanje visoke masnoće i visoko prerađene hrane i fokusiranje na celokupnu, biljnu vegansku ishranu, može pomoći u kontroli ovih rizika.

Održiviji je za životnu sredinu

Ista studija koja je pokazala smanjeni rizik od metaboličkog sindroma takođe je podržala činjenicu da je veganska ishrana održivija za životnu sredinu. Uzgoj životinja za ljudsku ishranu zahteva znatno više resursa (voda, energija, hrana za životinje) nego sakupljanje biljne hrane.

Može pomoći u smanjenju upale

Pokazalo se da visoki nivoi antioksidanta i fitonutrijenata u veganskoj ishrani imaju sposobnost da se bore protiv zapaljenja u telu. Sa toliko bolesti i simptoma povezanih sa upalom, korišćenje dijete kao preventivnog sredstva još je jedan razlog da isprobate vegansku ishranu.

Može podržati gubitak težine

Studije pokazuju da veganska ishrana može biti efikasna za gubitak težine. Ovo bi moglo biti zbog visokog sadržaja vlakana, velikog volumena ili zasićujućih efekata konzumiranja puno biljne hrane, u kombinaciji sa činjenicom da su mnogi izvori veganske hrane prirodno niskokalorični. Iako još uvek morate da budete u kalorijskom deficitu da biste izgubili težinu, održavanje veganske ishrane može vam pomoći da ovo olakšate.

Omogućava vam da jedete veće količine određene hrane

Jedan od razloga zašto je veganska ishrana povezana sa gubitkom težine je taj što čak i velike količine neke veganske hrane (poput lisnatog povrća ili voća sa visokim sadržajem vode) i dalje mogu biti malokalorične. Odabir ove niskokalorične hrane velikog obima može biti veoma zasitan i neće vas naterati da se osećate kao da pokušavate da smanjite kalorije ili propuštate zadovoljavajuće obroke.

Može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti

Verovatno najvažnija prednost veganske ishrane jeste činjenica da se pokazalo da pomaže u prevenciji hroničnih bolesti. Bilo da se radi o dijabetesu, srčanim oboljenjima, visokom krvnom pritisku – mnoge od ovih bolesti mogu se sprečiti zdravom ishranom na biljnoj bazi i aktivnim načinom života. Ako je vaš cilj dugovečnost, uključite više biljne hrane u svoju ishranu kako biste održali svoje telo zdravim i spremnim da ispuni svoje ciljeve.

Ukoliko želite da vidite kako samo izgleda veganstvo, pokušajte da dodate još nekoliko biljnih obroka u svoju nedelju i vidite da li primećujete neku od navedenih prednosti ovog vida ishrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here