Pexels.com

Borba protiv prehlade može da vam iscrpi energiju, a može biti teško zaspati kada stalno kašljete, kijate ili se borite sa temperaturom. Međutim, postoje određeni trikovi pomoću kojih možete brže da zaspite i bolje da spavate.

Mnogi simptomi prehlade i gripa su još gori kada morate da legnete u krevet. Međutim, san je vaše najbolje sredstvo za lečenje. To je zato što se fizička obnova tela dešava tokom sna kada se proizvodi hormon rasta.

Kada ste bolesni, tajna dobrog sna možda leži u vašem termostatu. Za najudobnije i optimalnije uslove spavanja, smanjite temperaturu u spavaćoj sobi.

Niže temperature mogu vam pomoći da čvršće odložite i promovišete bolji REM ciklus spavanja. Zaista, više noćne temperature dovele su do lošijeg kvaliteta sna u studiji iz maja 2017. objavljenoj u časopisu ‌Science Advances.

Promenite posteljinu

S obzirom na to da se bolesni ljudi mnogo znoje, za očekivati je da će posteljina biti puna bakterija.

Zamena posteljine najmanje jednom nedeljno je važna da biste očistili sve zaostale bakterije ili viruse koji mogu da žive na tkanini.

Ležanje u povišenom položaju 

Ovakav način ležanja takođe vam može pomoći da zaspite. To je zato što kada legnete, „postnazalna tečnost i sluz se mogu nakupiti u plućima i respiratornom traktu i izazvati iritaciju i kašalj usred noći.

Uzmite više magnezijuma

To je važno za funkciju mišića i nerava, kontrolu glukoze u krvi i regulaciju krvnog pritiska, magnezijum takođe može pomoći u spavanju i vašem imunološkom sistemu.

Prema studiji iz decembra 2012. objavljenoj u ‌ Journal of Research in Medical Sciences, mala studija je otkrila da uzimanje dodataka magnezijuma značajno povećava vreme spavanja i kvalitet sna kod starijih osoba sa nesanicom, prenosi Klix.ba.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here