Ozbiljan prestup prote Videkanića

0

Prota Videkanić i jerej Dejan Milošević
 

Jedan od najstarijih aktivnih srpskih pravoslavnih sveštenika u Australiji, protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić suspendovan je do kraja istrage "sa svih bogoslužbenih i administrativnih funkcija u parohiji i melburnskom namesništvu mitropolije", navodi se u saopštenju vladike Irineja upućenom u ponoć između srede i četvrtka. U međuvremenu, sve dužnosti preuzeće jerej Dejan Milošević.

U saopštenju se naglašava da je o suspenziji odlučeno "bez predrasuda i osuđivanja, no svesni ozbiljnosti prestupa koji se desio kao rezultat lošeg upravljanja crkvenom imovinom od strane onih kojima je to povereno".

Potpisnik posebno ističe "dužno poštovanje za sve vere i njihove vernike", ali da je u SPC zabranjeno obavljanje drugih verskih obreda ne samo u crkvenim, nego "i sa crkvom povezanim prostorima".

U vezi s tim, tokom boravka u Melburnu, episkop je iznova osveštao objekte u Kizborou.

O komentarima da je on bio taj koji je svešteniku Videkaniću odobrio sporni najam sale, vladika Irinej piše da je "svaka insinuacija ili tvrdnja da su više instance, bilo mi lično, ili bilo koji sveštenik ili član Mitropolijskog odbora znali za ovaj događaj ili ga odobrili, potpuna lažna".

 

Priča iz Kizboroa podelila javnost

Veći broj čitalaca portala srpskih medija uključio se komentarima u priču o "pretvaranju crkve u džamiju". Procenili smo da je zanimljivo videti kako javnost posmatra čitavu situaciju. Evo nekih komentara:

Dule Trubica: Kakva bruka za gastarbajtere iz Melburna? Dajte objašnjenje SPC na ovu vest.

Nisu pečalbari: Nisu to pečalbari, to su iseljenici i mnogi od njih su rođeni tamo. I dalje imaju odnose sa starim krajem, poštuju nacionalnost i religiju, a u isto vreme su časni građani tih država. Vređaju nas vaši cinični komentari, a vi gospodine da imate i trunku nacionalne svesti i vas bi trebalo ova vest da uvredi, crkva je srpska bila ona u Beogradu, Podgorici, Kosovu ili bilo kojem drugom kontinentu.

Ateista: Kada se u Beču katolička crkva pretvorila u pravoslavnu to nije bio skandal. Zašto je ovo onda tako strašno?

Sudija: Sve su to bivši Srbi kao i Hrvati. Treba im pomagati.

Sloba: Da li ste ćoravi da ne vidite da ovo nije crkva nego crkvena sala? Jel’ vidite i pozornicu? Dakle nije crkva. Naravno, slažem se da nije baš mudro iznajmljivati salu za bogoslužbene potrebe muslimana, ali na zapadu je i to moguće i ne pridaje se preveliki značaj tome.

Mirko: Kakva laž? Ovo uopšte nije crkva, to je sala koja služi za okupljanje i proslave i verske i svake druge vrste. Vladika i sveštenik sa tim nemaju ništa, na izdavanju sale radi uprava.


Krsto Babić:
Ne razumem čitavu ujdurmu. Zašto bi to bio greh? Naprotiv. U istog Svevišnjeg Gospoda verujemo i njemu se klanjamo. I hrišćani i islamski vernici. To je božji hram i svi oni koji iskreno veruju su dobrodošli. Zar nije bolje tako nego da se tučemo i ubijamo u ime istoga Boga tj. Alaha?

Nick: Smirite malo loptu gospodo, pročitajte pažljivo pa ćete videti da se radi o zakupu sale verovatno za potrebe svadbe ili slično. Tekst je vrlo tendenciozan i sračunat da ocrni nekoga. Kao prvo sala nije crkveni prostor, to je prostor za igru, zabavu, pevanje, ispijanje pa ako hoćete i psovanje! Ako muslimanskoj zajednici "NE SMETA" da takav prostor zakupe za jedno veče i verujem dobro plate za to, zašto nama smeta? Oni imaju svoje običaje, poštujmo ih, kamo sreće da češće ovako sarađuju!

Sramota: Bruka i sramota za australijski ogranak SPC. Hrvati bi za ovako nešto digli celu državu, a mi ćemo zataškati. Objavite njegovo ime u novinama sutra.
Sulejman: E, ali vi niste Hrvati. Vi ste naši pa čemu graja?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here