EPA/Martin Divisek
Bedžet Pacoli

Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli uputio je javno pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, i poručio mu da “napusti antizapadne grupe koje rade protiv interesa Kosova”, kao i da je njegova politička karijera izgrađena na lažima i populizmu.

Povod da se Pacoli obrati Kurtiju jesu mere koje je EU uvela protiv Kosova zbog situacije na severu, a na početku pisma on ukazuje da “na današnjem Kosovu populizam pobeđuje razum”.

“Kosovo je izgrađeno trudom i žrtvom. To je najuspešniji posleratni državotvorni projekat, projekat koji je realizovan kombinovanjem nacionalne volje i međunarodne podrške naših američkih i evropskih saveznika i partnera. U tom smislu, smatram da je Vaša politika pogrešna i da vodi do najveće izolacije i najizraženijeg izostanka međunarodne podrške od početka mirnog otpora koji je predvodio predsednik Rugova krajem 80-ih”, napisao je Pacoli.

Kako je dodao, “miroljubivi i vojni pokret koji je kulminirao u OVK, postigao je svoje uspehe, jer je bio kohezivan sa američkim i evropskim partnerima”.

“Izabrani ste sa istorijskim rezultatom za političku stranku na Kosovu. Vaš politički put je izgrađen na principu isključivanja, a ne saradnje. Kosovo je 1999. godine imalo nultu godinu, tada ste bili u zatvorima Srbije, politički zatvorenik, niste videli štetu koju je ostavio rat. Kosovo je izašlo ubijeno, proterano, opljačkano i uništeno u poslednjem ratu 20. veka u Evropi. U poslednje 24 godine Kosovo je doživelo najveći ekonomski, društveni i politički razvoj u čitavoj svojoj istoriji. Ali zbog vaše političke argumentacije, odlučili ste da odbacite svako dostignuće u dve decenije posle rata, dajući zamah iracionalnosti koja podrazumeva slobodu i blagostanje Kosova i iznad svega koja našu nezavisnost uzima zdravo za gotovo”, poručuje Pacoli Kurtiju.

Navodeći da se često čuje kako je Kurti posvećen diplomatskoj borbi protiv Srbije, Pacoli je istakao da se ona vodi postizanjem novih priznanja nezavisnati.

“Priznanje Kosova je najveći uspeh spoljne politike usaglašene sa našim saveznicima. Ako odustanete od ovog strateškog cilja, nemate nikakve šanse da odnesete bilo kakvu diplomatsku pobedu nad Srbijom. Trenutno ste prva vlada i jedini premijer u istoriji nakon osamostaljenja koji nije dobio nijedno priznanje. To nije dobro ni za našu državu ni za rezultate vaše vlasti”, naglašava Pacoli.

Smatra da je zbog Kurtijeve tvrdoglavosti i nedostatka političke i pragmatične vizije, istorijski izgrađene na političkim lažima poslednjih decenija, danas Kosovo dovedeno u stanje izolacije, polarizacije i autoritarnog zastrašivanja.

“Vaše nekoordinisano delovanje sa saveznicima, termin sa kojim ste se sve vreme šalili i napadali, šteti Kosovu. Kosovo je delovalo na ovom svetom principu koordinacije sa saveznicima, koji je stub naše nezavisnosti i slobode”, istakao je Pacoli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here