Pak: Beograd je zatočenik Mitrovice

0

Doris Pak odlazi iz EP posle 25 godina
 

Međuvladina konferencija EU – Srbija neće se održati u junu zbog nedovoljnog napretka u reformi pravosuđa. Da li je to opomena Srbiji?
– Međuvladine konferencije su značajne da bismo znali dokle se stiglo u pregovaračkom procesu. Ako posao nije odrađen, onda se ta konferencija odlaže, a time se odlaže i prijem u EU. To znači da je u rukama Srbije da diktira ritam pregovora o prijemu. Ako Srbija to ne radi ona čini uslugu onima koji se protive ulasku u EU. Ona time šalje i signal svojim građanima koji su, koliko sam razumela, većinom podržali otvaranje pregovora sa Unijom jer su videli smisao tog procesa. Ako se pregovarački proces ne nastavi korektno onda bi to, po meni, smanjilo i podršku građana. To bi bilo šteta i opasno je.
 

Ekstremizam Albanaca

Poznajem Kosovo od 1989. godine. U ovom trenutku postoji mogućnost da bude formirana vlada u Prištini u kojoj će se naći oni koji se u celini suprotstavljaju dijalogu sa Beogradom, koji se čak zalažu za Veliku Albaniju. Bojim se da će ono što se sada događa na severu Kosova samo osnažiti takav ekstremizam na albanskoj strani na Kosovu, kaže Doris Pak.

Koje su najvažnije prepreke Srbije u pregovaračkom procesu sa EU?
– Najvažniji su pregovori i normalizacija odnosa Beograd – Priština i borba protiv korupcije i reforma pravosuđa. Odnosi Srbije s Kosovom od samog početka su presudni za proces evropske integracije ali su mnogi u Srbiji zatvarali oči pred tim. Niko u EU ne može da prihvati ulazak zemlje koja nije rešila probleme sa susedima. Korupcija i neefikasna administracija predstavljaju prepreku za dolazak stranih ulagača. Mislim da je sadašnja vlada počela da radi na tome i nadam se da će ubrzano nastaviti.

Šta je to što Beograd treba još da učini na Kosovu?
– Dijalog, koji je počeo uz posredstvo EU, treba da se nastavi. Ono što se sada dešava u severnoj Mitrovici otvara sumnje da Beograd ne čini dovoljan napor da utiče na tamošnje protivnike Briselskog sporazuma kako bi se dijalog sproveo u dogovorenom duhu.

 

Srbija mora da bude negde

U Srbiji su dve velike partije shvatile da je budućnost u EU. Srbija ne može da bude sama, mora da bude negde. Treba sačuvati budućnost mladih u Srbiji, nismo više ni u srednjem veku, ni u devedesetim godinama prošlog veka. Ni Nemačka ne može da bude sama jer je i ona mala u odnosu na svet.
Svet je postao mali i možemo da imamo značaj samo ako smo deo veće celine. U Nemačkoj neki kažu: "Nisu nam potrebni drugi, dovoljno smo jaki i sami". To nije tačno, mi smo jaki jer smo sa drugima, kaže Pakova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here