Pakistan: Poginulo sedam vojnika

0

Prema rečima portparola graničnog korpusa, bomba je potpuno uništila vozilo u kome su se nalazili vojnici koji su krenuli u rutinsku patrolu, na oko 50 kilometara istočno od Landikotala, glavnog grada pakistanskog plemenskog pojasa, koji se proteže duž granice sa Avganistanom.

 

Eksplozija se dogodila nekoliko sati pošto su u susednom području u vazdušnom napadu pogođena mesta na kojima se, kako se pretpostavlja, nalaze talibani, javio je Rojters.

 

U tom napadu je, prema rečima jednog zvaničnika pakistanske vlade, ubijeno 13 ekstremista i uništeno 11 njihovih skrovišta.

 

Planinski prelaz Kajber koji deli Pakistan i Avganistan uporište je talibanskih pobunjenika iz obe zemlje, a u njemu se skrivaju i pripadnici Al Kaide.

 

Pakistanska vojska je u septembru započela operacije u regionu Kajber, pošto su ekstremisti pokušali da prošire svoje aktivnosti, uključujući kidnapovanja i ubistva u susednom Pešavaru, glavnom gradu pakistanske Severozapadne granične provincije.

 

Česta meta talibanskih napada u oblasti Kajber su i kamioni koji dostavljaju zalihe zapadnim snagama u Avganistanu, a prolaze kroz ovu oblast, te su SAD i zapadni saveznici primorani da traže bezbednije prolaze kroz centralnu Aziju.

 

U Pakistanu je nasilje u usponu. Snage bezbednosti te zemlje počele su 17. oktobra ofanzivu protiv ekstremista, nakon nedavne serije napada na UN, štabove vojske i na policiju u kojima je ubijeno više od 150 ljudi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here