youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Metju Palmer

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer ponovo je pozvao Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, ističući da takse treba da budu ukinute jer su prepreka dijalogu.

Napominjući da SAD podržavaju dijalog koji vodi EU, Palmer kaže da je za budućnost Srbije i Kosova fundamentalno da pronađu način da normalizuju odnose.

U intervjuu za RSE nakon što je za poslednjih nedelju dana boravio u Beogradu i Prištini, na pitanje da li je ukidanje taksi apsolutni uslov za nastavak dijaloga, on kaže da u ovom trenutku SAD ne vide drugi izlaz.

– Ohrabrujemo vlasti u Prištini da suspenduju takse, omoguće ovom procesu da ponovo počne. Da vidimo da li je moguće postići napredak, da li je moguće krenuti napred. A potom, da uradimo sve što možemo da proces krene napred ka postizanju sporazuma što pre moguće – rekao je Palmer.

Upitan da li će Priština tražiti od SAD-a da se više uključe u ovaj proces ili u šatl diplomatiju on kaže:

– U ovom trenutku ne postoji proces za SAD da se uključe ili podrže ga na materijalni način – ističe Palmer.

SAD su, kako kaže, bile uključene od samog početka i spremne su da učine više da ga podrže.

– Ali, moramo da pronađemo način da dve strane vratimo za sto i da razgovaraju o suštinskim pitanjima – dodaje Palmer.

Na pitanje da li misli da Beograd koristi takse kao izgovor za blokadu dijaloga, on kaže da ne zna da li razgovor o izgovoru pomaže ili ne a da ono što SAD rade jeste da razumeju političku realnost na obe strane.

O tome da li je Srbija spremna da prizna nezavinost Kosova Palmer kaže:

– Mislim da treba da dođe do dogovora između Prištine i Beograda. Mislim da je potpuno moguće ukoliko dve strane sednu za sto i uz dobru volju pregovaraju o načinu za postizanje sporazuma koji će biti u korist obe strane. Ne mogu vam reći kakav je to dogovor. Ne mogu vam reći koji su njegovi elementi – ističe Palmer.

Navodi da bi za SAD idealno bilo da vide da je obostrano priznanje osnova za sporazum, što će i Beogradu i Prištini omogućiti evropski put.

– Kako bi se to postiglo, potrebni su pregovori – navodi Palmer.

Kaže i da SAD nisu spremne da zapečate bilo kakav sporazum Kosova i Srbije.

– Želimo da vidimo sporazum koji je trajan, u lokalnom vlasništvu, fer, pravedan i sprovodljiv. Sporazum koji će javnost na obe strane da shvate i prihvate. Ukoliko budemo imali zabrinutosti u vezi pojedinosti bilo kog sporazuma, identifikovaćemo ih i radićemo sa strankama na njihovom rešavanju – rekao je Palmer.

Na pitanje da li će SAD podržati sporazum ukoliko se bude odnosio na promenu granica, podelu, korekciju ili razgraničenje, on kaže da ukoliko Kosovo izabere, u sklopu suverenog prava, da sa Srbijom diskutuje o granicama, to je izbor Kosova.

– Da li će takođe uključiti pitanje demarkacije granice Kosova i Srbije, to je na stranama da odluče i slože se. Sjedinjene Države žele proces koji će imati podršku na obe strane – kaže on.

1 KOMENTAR

  1. Prvi deo izrezirane farse sa taksama je zavrsen,pravi reziseri salju svog coveka da osmotri situaciju i pocinje drugi deo rezije.U toj fazi ce traziti da se za pregovarackim stolom zavrsi ova farsa.I jos dodati.glavni incijator ratova i raspada Jugoslavije je USA rezim,on drzi sve konce a ne EU,za koju se moze reci da je pod nekim vidom okupacije ,kao i balkan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime