Papa pozvao Kinu na dijalog

0

Papa Franja je u do sada najjačem gestu usmerenom ka Kini rekao u Seulu da "najživlje" želi poboljšanje odnosa i da Katolička crkva ne dolazi kao "osvajač" koji bi da izmeni identitet naroda, već dolazi kao partner u dijalogu. Papa je to rekao u glavnom gradu Južne Koreje, na sastanku sa biskupima iz regiona. Pozvao ih je da pažljivo slušaju šta kažu ljudi druge vere i da budu otvoreni prema njima.
Predstavnik Vatikana za štampu Federiko Lombardi rekao je za AP da su ti stavovi pape "očigledno znak dobre volje za dijalog" s Kinom i drugim zemljama Azije s kojima Vatikan nema diplomatske odnose: sa Severnom Korejom, Vijetnamom, Burmom, Laosom, Butanom. On je potvrdio da se papa do sada uzdržavao od otvorenih političkih poruka Kini gde živi 12 miliona katolika. Lombardi je rekao da je međutim sada papa ukazao biskupima da, ne čekajući zvanične, diplomatske odnose Vatikana i zemalja u kojima rade, treba da humanitarnim i prosvetnim radom pripremaju i pomažu dijalog o tome.
Već sada se smatra da je postignut krupan pomak u odnosima Kine i Vatikana jer je Peking dopustio da papin avion, kad je on u četvrtak putovao za Seul, preleti Kinu. Papa je uzvratio pozdravnom porukom rukovodstvu Kine, poslatom radiom iz aviona.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here