Pixabay
Ilustracija

Pored toga što je čarobnog ukusa, paradajz je moćan čuvar vašeg zdravlja. Iako je prva asocijacija na paradajz, salata, ovo povrće je mnogo više od toga.

Paradajz je prepun vlakana, vitamina, minerala i zbog toga je nezamenljiv na svakoj trpezi.

Bogat je vitaminima B6, C i K, sadrži beta karoten, biotin, niacin, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink i selen, kao i mnoge organske kiseline poput limunske i jabučne koje određuju karakterističan ukus paradajza.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata paradajz je pravi eliksir zdravlja.

Kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C, koje sadrži paradajz, pomaže u sintezi hemoglobina i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, čime pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta anemije.

Zbog toga što sadrži vitamin C, kalcijum i fosfor, paradajz je veoma dobar za zdravlje kostiju i zuba.

Paradajz poboljšava rad srca pomažući u snižavanju pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Takođe sprečava oksidaciju holesterola, što je jedan od prvih koraka u stvaranju aterosklerotičnih plakova.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Pošto je bogat vitaminima A i C, to ga čini korisnim smanjujući starenje kože i uklanjajući nedostatke na koži.

Visok sadržaj kalijuma i fosfora u crvenom soku paradajza pomaže u ublažavanju simptoma stresa i umora, kao i u ublažavanju grčeva mišića.

Da biste iskoristili lekovita svojstva paradajza, možete ga jesti sirovog ili skuvanog u različitim jelima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here