Dom kulture Gračanica
Parastos u manastiru Gračanica

Parastosom u manastiru Gračanica, a zatim i prigodnim programom u ovoj srpskoj enklavi sutra, 17. marta biće obeleženo 19 godina od pogroma Srba sa prostora Kosova i Metohije.

Organizator ove manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Dom kulture „Gračanica“, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska, Udruženje porodica „Kosmetski stradalnici“.

U egzodusu Srba koji je počeo 17. marta 2004. godine, stradalo je 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4000 Srba, uništeno i oskrnavlјeno 39 crkava i manastira.

Dom kulture „Gračanica“ organizuje program kojim bi trebalo da se podstakne obnova uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalјa, urbanih celina i nematerijalne baštine.

Takođe, već osmu godinu povodom martovskog pogroma Srba organizuje se Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ posvećena obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa. Slikari: Bilјana Vuković, Ana Bulatović, Jelena Milošević, Ivan Karafilovski, Vlatka Milenković, Ljilјana Glišović i Lojze Kalinšek stvarali su i ostavili vredna umetnička dela inspirisana obnovom, Prizrenom, Svetim Arhangelima i njegovim nasleđem, kulturom i duhovnom istorijom Kosova i Metohije.

U najavi za obeležavanje 19 godina od pogroma Srba, navodi se da će parastos stradalima u manstiru Gračanica početi u 11. časova, a pola sata kasnije ispred spomenika “Missing” položiće se buketi belih ruža.

Otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“ zakazano je za 11.45, a tačno u podne je planirana Akademija posvećena Pogromu.

Na otvaranju izložbe i akademiji najavljeno je da će učestvovati predstavnici Eparhije raško–prizrenske i kosovsko-metohijske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava i Udruženja porodica „Kosmetski stradalnici“, učesnici Likovne kolonije, Ansambl „Venac“, Hor prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević, Škola baleta „Gračanica“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here