pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dobra vest za sve australijske državljane koji vole da putuju glasi da će u ovoj godini moći bez viza da ulaze u do sada najveći broj zemalja sveta.

Prema Indeksu svetskih pasoša, koji svake godine objavljuje konsultantska firma za investicione migracije Henlei & Partners sa sedištem u Londonu, australijski pasoš „otvara vrata“ čak 189 različitih država, od ukupno 227 koliko ih je uvršteno u bazu podataka Međunarodne agencije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Rang-lista svetskih pasoša na osnovu slobode putovanja svrstala je Australiju na deobu od 22. do 25. mesta, zajedno sa Novim Zelandom, Češkom i Poljskom, zemljama čiji državljani takođe mogu u 189 zemalja bez viza ili na granici mogu da dobiju vizu ili elektronsku dozvolu za posetu (ETA).

Na vrhu ove liste i dalje se nalaze prošlogodišnji lideri Japan i Singapur, čiji državljani imaju pristup u 194 zemlje sveta, ali su se ove godine s njima izjednačile čak četiri zemje Evropske unije: Francuska, Nemačka, Italija i Španija.

U samo jednu zemlju manje (193) mogu da putuju vlasnici finskih, južnokorejskih i švedskih pasoša.

Gde Oziji mogu bez viza?

Ukupno pedeset evropskih zemalja, uključujući sve članice Evropske unije, zatim Veliku Britaniju, kao i Srbiju i ostale zemlje regiona poput Crne Gore, BiH i Severne Makedonije, pružaju posetiocima iz Australije ulazak na svoju teritoriju bez vize.

Takođe, tu je i 14 zemalja u Aziji, između ostalih Hong Kong, Malezija i Filipini, a kada je reč o Okeaniji bez vize se može u deset država, kao što su Kukova ostrva, Fidži i Novi Zeland.
Više od 20 destinacija u obe Amerike i na Karibima ne zahtevaju vizu za vlasnike australijskih isprava, uključujući Argentinu, Meksiko, Barbados i Jamajku.

Kada je reč o Africi, Oziji mogu u 17 zemalja, među kojima su Bocvana, Maroko i Ruanda, a na Bliskom istoku to su Katar, Oman, UAE i Liban.

Pored više od 140 zemalja za koju ne treba viza, Australijanci u četrdesetak država sveta dobijaju vizu na granici. Tu se ubrajaju Bangladeš, Indonezija, Malavi i Saudijska Arabija, a elektronske dozvole za posetu (ETA) na ulasku izdaju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Pakistan i Šri Lanka.

Zemlje za koje treba viza

Ukupno 37 zemalja sveta zahteva da vlasnici australijskih pasoša apliciraju za vizu. Više od polovine ih se nalazi u Africi, uključujući Ganu, Južni Sudan i Ugandu.
Kuba je sada jedina karipska država na listi koja od australijskih turista zahteva da imaju vize, dok ih u Aziji ima sedam, među kojima su Kina, Avganistan, Indija, Vijetnam i Severna Koreja.

Iako su Papua Nova Gvineja i Nauru prekomorski susedi i imaju vrlo bliske diplomatske odnose s Australijom, za ove zemlje Ozijima treba viza.

Takođe, Australijanci koji planiraju putovanje u Rusiju i Azerbejdžan treba da računaju na to da prvo moraju da pošalju zahtev za vizu. Isti slučaj je i sa Sirijom i Jemenom na Bliskom istoku, odnosno s Brazilom i Čileom u Južnoj Americi.

Srbija iza Hrvatske i Slovenije

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje se kotira slovenački pasoš s kojim ne treba viza u 186 zemalja sveta. Sledi hrvatska putovnica sa 179, dok je daleko iza srpski pasoš za koji vizu ne traži 138 država. Putna isprava Severne Makedonije bez vize prolazi u 127 zemalja, Crne Gore u 126, a najslabiji je pasoš BiH s kojim bez vize može na 121 destinaciju.

Pasoš skuplji od juna

Loša vest za sve koji treba da izvade novi pasoš u Australiji je da će od 1. jula morati da plate 50 dolara veću naknadu – 375 dolara umesto trenutnih 325. Biće to drugo povećanje takse za putnu ispravu u samo šest meseci, pošto je od 1. januara cena usklađena sa stopom inflacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here