EPA/VALDRIN XHEMAJ
Patrijarh Irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije.

– To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom – rekao je za patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore o Kosovu, ukoliko dobije poziv.

– Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora – rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, i on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

– To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda – poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intenzivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva runda razgovora održana je u Vašingtonu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik SAD Donald Tramp.

Posle toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

1 COMMENT

  1. “Evo zato je Vučić Vasingtonskim sporazumom priznao Kosovo:UN imaju 5 organa (Savet bezbjednosti, Socijalni i ekonomski savet,Medjunarodni sud pravde, Generalna skupština i Sekretari jat).UN imaju svoj statut i svaki organ ima svoje rezolucije.Pa tako i jedan od organa UN a to je Savet Bezbednosti ima i svoje rezolucije koje vaze za sve zemlje svijeta. Jedna od rezolucija S B kaže da bilo koja zemlja na svijetu koja prizna Jerusalim za glavni grad nema vise pravo da se poziva na bilo koju drugu rezoluciju koju propisuje S B.Rezolucija 1244 koja garantujem da su KIM sastavni dio Srbije (na kojuse mi pozivamo i koja nam je jedino oružje bila u odbrani KiM u sastavu Srbije),sada vise ne vazi za nas i na nju se vise ne možemo nikada pozivati jer smo u ovom Vasingtonskom sporazumu u poslednjoj tacki potpisali i pristali da ambasadu prebacimo u Jerusalim i time Jerusalim priznali za glavni grad.To u prevodu znaci da smo prekršili jednu od rezolucija Saveta Bezbednosti i da se vise ne možemo pozivati ni na jednu drugu rezoluciju u S B pa ni na onu koja garantuje KiM u sastavu Srbije a to je rezolucija 1244.Zbog toga ni jedna zemlja na svijetu nema ambasadu u Jerusalimu, sem Gvatemale koju je neko nasamario i SAD koja je vele sila i kojoj
    se prosto može. Posle godinu dana od ovog sporazuma Kosovo može uci neometano u UN bez naše saglasnosti a mi Srbi vise ne možemo se nikada pozvati na rezoluciju 1244 jer smo prekršili neku drugu rezoluciju u tom istom S B a to je rezolucija priznanja Jerusalima za glavni grad.U USA je Kosovo priznato kao država od strane Srbije de Jure a za godinu dana, kako je ovim sporazumom i istaknuto Kosovo može zatražiti članstvo u UN i to bi znacilo i de facto priznanje.
    Medjunarodno javno pravo
    kaže da Predsednik republike,Predsednik vlade i Min. inostranih poslova mogu bez ičije saglasnosti potpisati neki Medjunarodni sporazum i
    da taj
    sporazum vise niko ne može opozvati ni u skupštini ni nigdje drugo, a da je on pravno obavezujući za tu drzavu.”
    izvor:jhonny doe america

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here