Patrijarh otvorio izložbu o Hilandaru

0

 

 

"Hilandar je naš srednjevekovni univerzitet koji je školovao i duhovno spremao velike ličnosti naše istorije", rekao je na otvaranju patrijarh Irinej, naglasivši da srpski narod nikada neće ostaviti Hilandar već da će kroz obnovu onog što je nestalo u požaru nastojati da mu vrati slavu koju je oduvek imao.

Prema njegovim rečima, Hilandar je oduvek pratio sudbinu svog naroda pa je i taj požar u kome je stradao na neki način nagovestio stradanje posebno na Kosovu i Metohiji, a njegova obnova trebalo bi da nagovesti preporod za sledeći milenijum.

Naglasivši da su sredstva za obnovu manastira pri kraju, srpski patrijarh je izrazio nadu da će ova izložba, na kojoj su kroz fotografije prikazane sve faze i projekti obnove, probuditi interes priložnika.

"Kao što nijedna vest o vatri nije samo vest o pepelu, već i o mogućem feniksu, tako i vest o tome da je Hilandar u plamenu nije označila samo ono što je nepovratno izgubljeno, već i odluku o dugoročnoj i promišljenoj obnovi", rekao je ministar za kulturu Nebojša Bradić.

Podsetivši na požar koji je u noći imeđu 3. i 4. marta 2004. godine zauvek odneo baštinu čuvanu proteklih osam stoleća, Bradić je naglasio da je obnova Hilandara "obnova njegove duhovne mape… ali i veličanstveni zadatak i veliko iskušenje za sve nas".

"Odustati od obnove i prepustiti se zaboravu, nenadoknadivi je i istorijski neoprostivi gest duhovnog i kulturnog samoisključivanja", rekao je Bradić otvarajući izložbu.
On je naglasio da će Ministarstvo kulture nastaviti da se stara o obnovi manastira Hilandar "koja daleko nadilazi elementarno administrativno ispunjavanje obaveze".

Na svečanosti su govorili i predsednik SANU Nikola Hajdin i autor izložbe, arhitekta Mirko Kovačević koji već šest godina nadgleda radove na srpskoj Svetoj gori.

U prvom delu galerije SANU posetioce dočekuju makete Hilandara i Atosa, a potom fotografije koje su pratile sled događanja od velikog požara do početka obnove.

U drugom delu izložbe je na velikim panoima ilustrovan požar koji je počeo od dimnjaka manastirske igumenerije, a među eksponatima i kobns peć iz koje je krenula varta u kojoj je nestalo više od polovine manastirskog zdanja.

Na izložbi je prikazana i maketa u prirodnoj veličini na prvom spratu Sinodika, prvog obnovljenog konaka, a potom i budući projekti grčkog Centra za zaštitu baštine Svete gore (KEDAK) koji je takođe dao svoj prilog ovoj izložbi.

Izložba u Galeriji SANU biće otvorena do 2. maja.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here