H. M. Vujičić
Patrijarh Porfirije

Partrijarh Srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.

U intervju Svetigori, koji je urađen tokom posete patrijarha Crnoj Gori 4. septembra, a objavljen je danas, on je naveo da po sebi Crkva ne može biti ni stranačka, ni neko ko podržava jednu opciju protiv druge.

– Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čoveka, i naročito onoga koji ima nešto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu šta da odgovorimo, mi znamo da to nije istina – rekao je on.

Istakao je da svako može da bude šta hoće, i da se deklariše ili u popisu izjašnjava kako se oseća, ali i naglasio da mora da prihvati i poštuje i drugoga da ima tu slobodu.

– Apelujem na pravoslavne hrišćane da se tako ponašaju, neka budu ono što jesu, neka se deklarišu onako kako misle da treba da se deklarišu, ali neka prihvate i drugoga u njegovoj slobodi. Samo smo tada Hristovi – istakao je patrijarh.

Patrijarh je rekao i da je za njega dolazak u Crnu Goru pre svega veliki blagoslov i dar od Boga jer može da sretne i Srbe i Crnogorce i muslimane, i Hrvate, Jevreje i druge, a da u toj različitosti zapravo vidi prisustvo blagoslova Božijeg na toj svetoj zemlji.

On je ocenio da je narod Crne Gore – Hristov narod i dodao da je bila i misija mitropolita Amfilohija da u Hristu svi mogu biti jedno i da smo pozvani da budemo braća, a da nju nastavlja i mitropolit Joanikije. Joanikija je opisao kao krajnje čestitog i poštenog, kao od Boga datog za mesto mitropolita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here