commons.wikimedia/Carlos Delgado
Madrid

Ekspert za odnose Španije sa balkanskim zemljama Alehandro Esteso Perez navodi da je odluka Madrida da prizna kosovske pasoše posledica činjenice da će biti teško zabraniti ulazak građanima Kosova u tu zemlju, i da ne veruje da je visoki predstavnik EU Žosep Borelj uticao na odluku španskih vlasti.

Perez smatra da su moguća tri scenarija, od kojih je prvi da je Španija priznala kosovske pasoše kao administrativni oblik ili tehničko sredstvo.

Drugi scenario, prema njegovim rečima, jeste da je priznavanje pasoša prvi korak za diplomatski angažman sa Kosovom.

Treći scenario, kako kaže, je da će uslediti priznanje nezavisnosti Kosova, što Perez u ovoj fazi smatra nemogućim.

– Videli smo da je Kosovo pre više od godinu dana podnelo zahtev za članstvo u EU. Ovaj proces će biti dug i Španija će biti tu kao jedan od neprijatelja, sve dok bude dijaloga između Kosova i Srbije – rekao je Perez.

Takođe, navodi i da je odluka Španije da prizna kosovske pasoše iznenađenje.

– Svi znamo da je od pet država EU, Španiju najteže slomiti kada govorimo o nezavisnosti Kosova. Vest koja je došla iznenada pre nekoliko dana je i dalje udarna. Međutim, ovo je dobra vest – rekao je Perez.

Perez je rekao da ne veruje da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj imao uticaja u ovom slučaju.

– Razumem logiku da osoba poput Borelja koji je blizak premijeru Španije i koji je u prošlosti bio deo vladinog kabineta može da ima neku vrstu uticaja. Ali, verujem da je njegova uloga visokog predstavnika EU tamo ograničena i u ovlašćenjima koja ima. Na sastancima poslednjih meseci u Briselu Borelj je, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, optužen i kritikovan za pristrasnost i meku poziciju prema Srbiji. U okviru tih spekulacija, bilo bi veoma iznenađujuće da je Borelj odigrao bilo kakvu ulogu, ali ponekad se politički uticaj meri na različite načine – rekao je Perez.

1 COMMENT

  1. Ово што ЕУ ради Србији ускоро ће доживети на својој територији…свака већинска група на одређеној територији прогласиће независност…Србија ће вратити ингеренције над КиМ и посматраће са каквим јадом се суочава ЕУ !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here