EPA-EFE

Pert će uskoro postati grad sa najvišom drvenom građevinom na svetu, koja će se uzdizati 191,2 metra u visinu i imaće 50 spratova. Ovaj „revolucionarni“ hibridni dizajn će izgrađen najviše od drvene građe, koja će činiti čak 42 odsto ovog oblakodera.

Kula C6 će biti podignuta u Južnom Pertu, a od drveta će biti napravljene grede tornja, podne ploče, klinovi, stolarija i obloge. Ovaj projekat vodi kompanija Grange Development, a nalaziće se na adresi 6 Charles Street. U ovoj visokoj zgradi nalaziće se više od 200 stanova, a projekat je odobren prošlog četvrtka od strane Zajedničke komisije za procenu razvoja unutrašnjeg južnog dela Perta.

Predstavljajući ovu impresivnu kulu, predstavnici izvođača rekli su da će zgrada biti ugljenično-negativna, odnosno da će da skladišti više ugljenika nego što će ga koristiti, a samim tim neće doprinositi zagađenju i klimatskim promenama.

U sklopu projekta predviđeno je da se kombinuje lagano, izdržljivo, obnovljivo i lepljeno lamelirano drvo, kao i unakrsno laminirano drvo sa manjom količinom čelika i betona od konvencionalnih metoda gradnje.

Kula C6 biće viša od Atlasijanovog štaba za hibridno drvo, koji je trenutno u izgradnji u centru Sidneja, a koji će biti visok 180 metara. Najviša drvena zgrada na svetu trenutno je Ascent u Viskonsinu, u SAD, koji ima 86,6 metara sa 25 spratova.

Arhitekta i direktor kompanije Fraser and Partners, Rid Dikson, rekla je da je projekat “revolucionaran u industriji koja se nije mnogo promenila u svom pristupu komercijalnim zgradama već 70 godina”.

Posle izdavanja dozvole za gradnju, pojedini univerzitetski profesori su se složili da ovaj projekat treba veličati, ukoliko može da garantuje održivost zgrade tokom celog veka njenog trajanja.

Kula C6 za sada još nema vremenski okvir za izgradnju.

“Ne možemo da uzgajamo beton”

Projektanti zgrade C6 su izneli tvrdnju da bi 7.400 kubnih metara drvne građe, koliko je potrebno za C6, moglo ponovo da se uzgaja za samo 59 minuta iz jednog šumarskog regiona sa održivim uzgajanjem.

“C6 će “pojesti” oko 580 borovih stabala iz šuma kojima se održivo upravlja i uzgaja“, navodi se na veb stranici projekta, uz komentar: “Ne možemo da uzgajamo beton”.

Dikson je rekao i da će drvo biti dopremljeno od najvećeg australijskog proizvođača, kompanije XLam iz Olburija u Novom Južnom Velsu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here